Pİ Limanı’na buyurun!

Merhaba Okurcan,
Nasılsın? Teşekkür ederim ben de iyiyim. Hazırlıklarımızı yapalım ve hemen yola çıkalım. Bak sana anlatacaklarım var. Bu arada hem hazırlıklarımızı yapmış, hem de sohbet etmiş oluruz. Geçen gün arkadaşın Bilgecan ziyaretime geldi. Benden o kadar çok bahsetmişsin ki çok merak etmiş. “Okurcan, resfebe ile ilgili öğrendiklerini bana anlatınca seninle tanışmak istedim.”dedi. Senden öğrendiği bilgilerle resfebeler yapıyormuş. Bunları duymak beni çok mutlu etti. Biliyorsun ki bilgiler paylaşıldıkça çoğalır. Bilgiler çoğaldıkça, içimizdeki merak duygusu harekete geçer ve bizi daha çok öğrenmeye sevk eder. Düşünsene seninle tanışalı aylar oldu. Bugün seninle yolculuğumuzun 9.sunu gerçekleştireceğiz. Sen arkadaşlarına öğrendiğin bilgileri aktarmaya devam et. Hadi bakalım hazırsan yola çıkalım. Bugün hangi limana gideceğimizi merak ediyorsun değil mi? Bugün Pİ LİMANI’na gidiyoruz. Pi anlamsız bir kelime, yazarken hata yapmışlar mı diyorsun? Yok, Okurcan, hata yok. Sanırım sen daha önce pi kelimesini duymadın. Bak anlatayım sana. Matematik dersinde çemberin çevresini ve dairenin alanını hesaplarken pi sayısından yararlanırız. Pi sayısı 3,14’e eşittir. Örneğin yarıçapı 5 cm olan bir çemberin çevresini hesaplayacağız. Bunun için Ç=2Πr formülünü kullanırız. Evet evet Okurcan, pi yerine 3,14 sayısını yazıp çarpacağız. İşlemi sen mi yapmak istiyorsun? Olur tabi. Ben beklerim. Tamam Okurcan, acele ettirmem. Sen rahat rahat işlemini yap.
2×3,14×5=31,4 cm
Aferin Okurcan, sonucu doğru buldun. Şimdi de yarıçapı 5cm olan dairenin alanını bulalım. Bunun için A=Πr2 formülünü kullanmamız gerekiyor. r2 demek, yarıçap x yarıçap yani r x r demektir. Anladığına sevindim Okurcan. Sen harika bir çocuksun.
3,14x5x5=78,5 cm2
Bak Okurcan, limana yanaşıyoruz. Evet ben de çok heyecanlıyım.
Bakalım Pİ LİMANI’nda hangi kuralla karşılaşacağız?

Kural 9:
Resfebede Π simgesini gördüğünüzde bu simgeyi pi diye okumanız yeterlidir.
Hadi bakalım Okurcan ilk resfebeyi birlikte okuyalım.

Aşağıdaki resfebeleri okurken hiç zorlanmayacağını biliyorum. Daha önce gittiğimiz limanlardaki kuralları hatırlıyorsun değil mi? Güzel, o zaman sana kolay gelsin.

Şimdi de sana ayrılan bölüme PİYANO RESFEBESİ yapman gerekiyor. Evet, her zaman olduğu gibi sana ipuçları vereceğim.
Adım 1: Π simgesini çiz.
Adım 2: Ters ay çiz. (Kural 2’yi hatırlıyor musun?)
Adım 3: N yaz.
Adım 4: O yaz.
Bu resfebeyi başka türlü de yapabiliriz.İşte ipuçları…
Adım 5: A yaz.
Adım 6: K yaz.
Bu resfebeyi farklı bir şekilde de yapabiliriz.
Adım 1: Π simgesini çiz.
Adım 2:Ters ay çiz.
Adım 3:Bir kâğıda sayıyla 10 yaz, kâğıdı kes, 10 rakamı tepetaklak gelecek şekilde yapıştır. Böylece ters 10’u, no diye okuruz.
Kolay gelsin Okurcan. Gelecek ay görüşmek üzere hoşça kal.

CEVAPLAR
PİYES PİTON PİYADE PİL PİRE PİYON PİLOT PİNPON

DİLEK AÇIKGÖZ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*