Zorba olma kanka ol (2023/06)

Merhaba arkadaşlar,

Bir gün ilkokul öğretmenimiz bize, üzerinde olumlu ve bizde bulunması gereken davranışlar yazan tişörtler dağıtmıştı. Kiminde “şefkat”, kiminde “adalet”, kiminde” merhamet” gibi güzel mesajlar vardı. Bana da “empati” yazan tişört denk gelmişti. Yani kendini başkasının yerine koyarak onun yaşadığı hissi anlayabilmek. O tişörtleri giydikten sonra herkes kendini tişörtünde yazan mesajın temsilcisi gibi hissetmişti. Mesela tişörtünde “sabır” yazan arkadaş tam birine kızacakken tişörtüne bakıp “Ya sabır” diyordu. Kızmaktan vazgeçiyordu. Birinin başına bir şey gelse, hem “empati” hem “şefkat” hem “yardımsever” bir çok arkadaş yardıma koşuyorduk. Paylaşıyorduk, adaletli oluyorduk, merhamet ediyorduk. Bizim için bu tişörtler kendimizi bu alanlarda görevli gibi hissettirmişti.

İlkokul güzel anılarla nasıl geride kaldıysa, ortaokul da bir gün geride kalacak. Arkadaşlarımızla yaşadığımız anlar hayatımız boyunca hafızamızda olacak. Öyle ise güzel hatıralar bırakalım geleceğe. İnsan olmak, en iyi davranış biçimlerini ve özelliklerini taşımayı ve yaşamayı gerektirir. Yoksa insan, insan olmaktan çıkar. Hayvan bile olamaz, daha aşağı seviyeye düşürür. İşte zorbalık ve kötü ahlâk, kötü davranışlar böyledir.

Şimdi üzerimizde güzel davranış isimleri yazan tişörtlerimiz yok ama, biz o güzel davranışları hayatımızda, arkadaş ilişkilerimizde göstererek yaşıyoruz. “Zorba olma, kanka ol” diyorum ve herkese selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*