Bin aydan hayırlı geceyi kucaklayalım (Kadir Gecesi)

kadir gecesi

Kadir Gecesi neden bin aydan hayırlı?

Yaşları farklı bir grup çocukla “Kadir Gecesi” hakkında sohbet ediyorduk. “Kadir Gecesi neden bin aydan hayırlıdır?” Bu soru, küçük bir çocuktan gelmişti. Yaşanmış, gerçek bir hikâye dinlemeye hazır mısınız?

Bir gün Peygamber Efendimiz (as)’a, daha eski zamanlarda gelen peygamberlerin ümmetlerinin ömürlerinin daha uzun olduğu bildiril- miş. Peygamber Efendimiz (as) da bundan üzüntü duymuş. “Bu kısa ömürle benim ümmetim onların uzun ömründe kazandığı sevapları nasıl kazanabilirler ki?” diye endişe etmiş. Bunun üzerine Allah, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini, sevgili Peygamberimize ve ümmetine hediye etmiştir.

Bu zamanda insanlar, eski zamanlardaki insanlar gibi 500-600 yıl yaşamıyorlar. En sağlıklı şekilde yaşlanan insan bile en fazla yüz yaşına kadar yaşıyor. Ancak, Kadir Gecesi ve diğer mübarek geceler ile Allah bize, çok uzun yaşayarak çok sevap kazanmış insanların kazancından çok daha büyük kazançlar veriyor. Bin aylık sevap, yaklaşık 83 yıl yapıyor. Bir gecede 83 yıl hep ibadet ederek yaşadığımızı düşünün ne büyük kazanç! Bir de bu gecenin her yıl yeni bir fırsat olarak tekrar verildiğini düşünürsek muhteşem!

Allah Kadir Suresi ile, bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir. Böylece Peygamber Efendimizin (as) üzüntüsü sevince dönüşmüştür. Biz de Kadir Suresini anlamı ile beraber öğrenip okuya- lım mı?

“İnnâ enzelnahü fî leyletilkadr. Ve mâ edrâke mâ leyletülkadr. Leyletülkadri hayrün min elfi şehr. Tenezzelülmelâiketü verrûhu fîhâ biizni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta matle’ılfecr.”

Yani anlamı:

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir ge- cesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Kur’an-ı Kerim, Cebrail (as) vasıtası ile Peygamber Efendimize va- hiy olarak kısım kısım indiriliyordu. Kur’an’ın tamamlanması ve topluca inmesi de Kadir Gecesinde gerçekleşmiştir.

O gün tüm çocuklar Kadir Suresini ve anlamını öğrenmişlerdi. Ka- dir Gecesinin kıymetini ve neden bin aydan daha hayırlı denildiğini de. Herkes bu sevapları toplayıp ömrünü binlerce yıl kıymetine çıkarmak için can atıyordu.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*