Dişlerimizin sağlığı için abur cuburdan uzak durun

Dişlerini temiz tut, sağlığını koru

Ağzımız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması oldukça çok önemli. Peki sağlımızı bu kadar etkileyen dişlerimize yeteri kadar bakıyor muyuz? Temiz ve sağlıklı dişler için neler yapmamız gerekiyor? Diş Hekimi Mustafa Bilal Alkan, sorularımızı cevapladı. Buyurun okumaya…

abur cubur diş bakımı

Ağız ve diş sağlığının öneminden bahseder misiniz? Günlük diş bakımı nasıl olmalı?

İnsan hayata geldiği andan itibaren beslenmeye muhtaçtır. Bu bebekliğin ilk yıllarında dişsiz olmamız sebebiyle anne sütü ile olurken yıllar içerisinde gelişip büyüdükçe yalnızca süt beslenme ihtiyacımızı karşılamaz hale gelir ve çıkan dişlerimizle beraber beslenme alışkanlıklarımız da değişiklik gösterir.

Sağlıklı dişlere sahip olmak bir ayrıcalık olmak yerine en doğal hakkımızdır. Ancak dişlerimizin sağlığını sürekli kılmak bizim sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğun bilincinde olan her birey mutlaka günde en az iki kez üç dakika dişlerini fırçalamalıdır. Ağız ve diş bakımı yalnızca diş fırçalamaktan ibaret değildir beraberinde mutlaka dilimizi de fırçalamalıyız ve zaman içerisinde nasıl kullanıldığını öğrenerek diş ipi de kullanabilmeliyiz.

Küçük yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için ne tavsiye edersiniz?

Bizler alışkanlıklarımızı öğrenerek ve taklit ederek kazanırız. Çocukluk dönemi alışkanlıklarımızı en çok anne baba ve aile büyüklerimizden ediniriz. Evlerimizde diş fırçalama alışkanlığı edinene kadar diş fırçalama takip çizelgesi oluşturabiliriz. Çocuklar için tasarlanan fırça ve macunları tercih edebiliriz. Ve özellikle küçük yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı edinmek için aile büyüklerinden birisinin çocuk ile diş fırçalama seansı yapması da bir yöntem olabilir. Unutmayalım ki “Büyükler yapar, çocuklar görür.”

Beslenme alışkanlıklarının diş bakımında etkisi nedir? Sağlıklı dişlere kavuşmak için ne yapılabilir?

Besinlerin tatları ve içerikleri de bizlerin beslenme alışkanlıklarını değiştiren ve etkileyen özelliklerdir. Aşırı asitli ve şekerli besinlerin tüketilmesi insan sağlığının geneline zarar verdiği gibi en çok dişlere zarar verir. Özellikle abur cubur olarak isimlendirdiğimiz gofret, bisküvi, cips, topitop gibi ambalajlı gıdaları tüketmemeyi tercih etmek en doğrusudur. Abur cubur tükettiğimiz saatlere de dikkat etmek önemlidir.

Örneğin akşam yatmadan hemen önce tüketmemeliyiz. Eğer akşam saatlerinde tüketeceksek sonrasında mutlaka dişlerimizi yatmadan fırçalamalıyız. Beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemek adına kahvaltıdan kalkarken son lokmamızın peynir olmasına dikkat edersek ya da yemekten kalkarken son kaşığımızın yoğurt olmasına özen gösterirsek bu ağzımızın içindeki asit ortamının baskılanmasına yardımcı olacaktır ve hemen diş fırçalama imkânımız yoksa bir süreliğine de olsa ağız içinde asit etkinliğini azaltacaktır. Ayrıca kullandığımız diş fırçalarını en geç altı ayda bir değiştirmeliyiz ve dişlerimizi fırçalarken bastırarak değil masaj yapar şekilde yuvarlak hareketlerle fırçalamalıyız.

Röportajın tamamı için Haziran sayımızı kaçırmayın!

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*