Küçük Dahi: İbni Sina (2023/08)

ibni sina

 

HEKİMLERİN PİRİ: İBNİ SİNA

Avrupa’da “Avicenna” (Hekimlerin Piri) olarak tanınan ve Orta Çağ biliminin kurucusu olarak anılan İbn-i Sina, 17 Ağustos 980’de Buhara’nın Afşana kasabasında doğmuş, 21 Haziran 1037’de Hemedan’da vefat etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz, gayretimize vesile olsun.

TELEVİZYONDA BİR İBN-İ SİNA

Hayatımızda bize ilham veren insanların varlığına fazlasıyla ihtiyaç duyarız. Özellikle küçük yaşlarda ilim erbabı olmuş dâhileri yakından tanımak, bizim de yolumuzu aydınlatır. Hazır İbni Sina haftası da yaklaşırken bu ay size küçük dahi İbni Sina’nın çocukluk döneminin anlatıldığı bir filmden bahsetmek istiyorum. Hepimize ilham versin.

ibni sina

10 YAŞINDA İLİM PEŞİNDE

İbn-i Sina Haftası, 1983’den itibaren her yıl Ağustos ayının üçüncü haftası kutlanıyor. Bu zamanları O’nu daha yakından tanımak ve anlamak için değerlendirebiliriz. Tıp alanında yaptığı çalışmalarla hekimlerin piri olarak bilinen İbn-i Sina’nın çocukluk döneminin anlatıldığı dizi, “Küçük Dahi İbn-i Sina” adıyla TRT’nin uluslararası dijital platformu TABİİ’de yayınlanıyor. Bu içerik, O’nu daha yakından tanımamıza yardımcı olabilir. Dizide, 10 yaşında öğrenme aşkıyla bilginin peşinden koşan İbn-i Sina’nın kabına sığmadığı çocukluk dönemi ve gündelik hayatı anlatılıyor. Dedesinin sorduğu ya da söylediği şeylerle araştırmalarda bulunan İbn-i Sina’nın toplumda sosyal zekasıyla farklılaşan kişiliği öne çıkarılıyor.

YAŞI KÜÇÜK İLMİ BÜYÜK

Merak ettiklerinin cevabını bulmak için bilginin peşine düşen “Küçük Dahi”, dizide bazen medresede arkadaşları ve hocalarıyla tartışmalar yapıyor, kimi zaman da çarşıda kendisini bir koşuşturmanın içinde buluyor. Bu kadar küçük yaşta bu kadar güzel işler peşinde koşmak, büyük bir olgunluk gerektiriyor. Dizinin tüm bölümlerini tabii uygulaması veya “www.tabii.com” adresinden izleyebilirsiniz.

TABİİ uygulamasına ücretsiz olarak üye olabilirsiniz.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*