Tatil tefekkür için bir fırsat (2023/06)

tefekkür

Sahiden, tatil ne çabuk geldi. Şimdilerde cadde ve sokaklarda bisiklet süren arkadaşlarımızla doldu. Hepsi kuş misali cıvıl… Yüzlerinde öylesine mutlu bir gülümseme var ki…

Ama bisiklet süren arkadaşlarımıza dikkat diyoruz. Sakın araçların arkasına takılmayın. Büyük kentlerde bisiklet sürmek zordur biliyorum. Daha çok kırsal yerleri tercih edin, bisiklet sürerken park ve bahçelerde pedal sallamak için birebir uygun ve tercih edilmesi gereken yerler… Mümkünse, bisiklet yolunu tercih edin olmaz mı?

EBEDİ DÜNYA İÇİN KARNEN HAZIR MI?

Karnelerinizi şimdiden görebiliyorum. Her başarılı not, geleceğiniz için birer basamaktır. Bu gün gösterdiğiniz başarı, yarının sertifikasıdır.

Peki, ebedi dünyamız için hazırlıklarımız var mı?

Mesela, bu dünya hayatında yaşadıklarımızla ilgili sınavlarımız nasıl geçiyor? Ebedi hayatımızı kurtaracak notlarımız için, şimdiden hazırlıklı mıyız arkadaşlar?

Biliyorum ki, şu anda hepiniz “Evet” der gibisiniz. Biliyorum ki, hepimizin notu şimdiden yüksek… Çünkü Allah bize bu aklı ve sorumluluğu bunun için verdi, öyle değil mi? O halde aklımızı “akıllıca” kullanmak elimizde.

Aklımız var iken, kullanmamak “akılsızlık” olmaz mı?

BİTKİLER VE ÇEVREYE ÖNEMİ

Bildiğiniz gibi büyük şehirlerde milyonlarca insan yaşadığı şehirlerde her gün neredeyse çöp birikir. Çöpçüler hem şehri süpürür temizler, hem de evlerde biriken çöpleri kamyonlarla düzenli olarak toplarlar.

Ama bu her zaman böyle gitmez. Bazen işçiler herhangi bir sebepten işi bırakırlar. Buna “grev” denir. Şehir çöp içinde kalır. Her tarafa pis kokular yayılır. Salgın hastalıklar başlar.

Gelin görün ki, milyonlarca yıldan beri hiçbir zaman işi bırakmadan havayı temizleyen bazı canlılar var; bunlara genel olarak “bitki” diyoruz.

İnsanlar fabrika kurar, bacalardan çıkan zehirli duman havayı kirletir. Canlılara zarar verebilecek hale getirir.

İşte o zaman bitkiler devreye girerler. Kendilerine verilen görevi hiç aksatmadan eksiksiz yapar ve havayı temizlerler. Suyu temizlemek yine bitkilere düşen bir görevdir. İnsanların fabrika artıkları vererek kirlettikleri suyu, bitkiler temiz hale getirirler.

Bazı bitki türleri meyve verir. Ama bunun için, asla temiz hava ve temiz su kullanmazlar. Aksine, karbondioksitli kirli hava ve kirli su kullanırlar. Bunun karşılığında çevreye bol oksijenli temiz hava ve saf su buharı saçarlar.

MEYVE VE SEBZEDEKİ AMBALAJ KİMİN ESERİ?

Bir de bu yaz mevsiminde karpuzun, kavunun, cevizin, elmanın, armudun, limonun, portakalın ve bunlara benzer meyvelerin kabuklarını hatırlayalım.

Hangi konserve fabrikası bu kadar güzel, güvenli ve sağlam ambalaj yapabilmektedir? Bitkilerin gövdelerinde koskoca fabrikalar mı gizlidir? Yoksa Allah’ın “Ol” emrine uyup mu yapmaktadırlar?

Ne dersiniz?

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*