Merhaba Okurcan, Seninle bir aydır görüşemiyoruz. Nasılsın? Görüşmeyeli neler yapıyorsun? Bugün ŞEKİL LİMANI’na gidiyoruz.
Geçenlerde çok güzel bir havai fişek şöleni izledim. Görsen bayılırdın, tek kelime ile muhteşemdi. Annem bana havai fişeklerle ilgili bildiklerini anlattı. Birlikte araştırma yapacağımız sırada babam yanımıza geldi. Araştıracağımız konu hepimizin ilgisini çekmişti. Araştırmaya önce havai fişeklerin içinde bulunan maddelerden başladık. Havai fişeklerin renklerinin neden farklı olduğunu da araştırdık. Okurcan, sen de merak ettin mi? O zaman iyi dinle. Bugün sana havai fişeklerle ilgili öğrendiklerimi anlatacağım. Biliyorsun ki özel kutlamalarda havai fişekler atılıyor. Evet Okurcan, görsel olarak harika bir görüntü oluşuyor.
Unutmadan söyleyeyim havai fişeklerin renklerinin farklı olmasının nedeni içine konan kimyasal maddelerin farklı olmasından kaynaklanıyor. Bu kimyasal maddeler metal tuzlarıdır. Mesela kırmızı bir havai fişek içinde stronsiyum karbonat var, mavi içinde bakır klorür var. Araştırma yaparken çok ilginç bir bilgiye rastladık Okurcan. Havai fişeklerin izlemesi çok keyifli oluyor ama çevreye de zarar veriyor. Çünkü havai fişeklerin içinde kimyasal maddeler var. Havai fişekler patladığı anda atmosfere bir miktar ısı yayılıyor ve atmosfere zarar veriyor. Ayrıca havai fişeklerin oluşturduğu sesler kulak sağlığımız açısından ve hayvanlar için de zararlıdır. İşte Okurcan, havai fişekler çevremize zarar veriyor. Bunun için internetten araştırma yapabilirsin. Bak limana yanaşıyoruz, gidip resfebemizi okuyalım.Bak sen de benim gibi çok heyecanlısın.
İlk yorum yapan olun