Deda Limanı’na gidiyoruz! (Gökkuşağı Dağları)

Merhaba Okurcan,

Nasılsın? Teşekkür ederim, ben de iyiyim. Seninle bugün DEDA LİMANI’na gideceğiz. Bak Okurcan, şu karşıdaki tepeleri görüyor musun? Çok güzeller değil mi? O tepelere gökkuşağı tepeleri veya gökkuşağı dağları deniyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde buradaki gibi gökkuşağı tepeleri veya gökkuşağı dağları görmek mümkün. Hayır Okurcan, gökkuşağı tepelerinin hepsi de aynı renkte olmazlar. Bazı yerlerde kırmızı, kahverengi, sarı renklerden oluşurken, bazı yerlerde kırmızı, sarı, mavi, turuncu gibi renklere de rastlanıyor. Renkler bazen çizgi gibi, bazen iç içe geçmiş durumda olabiliyor. Özellikle güneş tam tepedeyken manzara daha güzel oluyor.

gökkuşağı dağları

Okurcan:……………………………………………………………………………………..

Gökkuşağı gibi farklı renklerden oluştuğu için gökkuşağı tepeleri olarak adlandırılmış. Yani gökkuşağındaki renklerin aynısı değil.

Okurcan:………………………………………………………….

Şimdi sana gökkuşağı dağlarının oluşumundan bahsedeyim.

Bu tepeler çok uzun yıllar önce oluşmuş. Uzun yıllar dediğimde yüz, iki yüz yıl öncesi aklına gelmesin, milyonlarca yıl öncesinden bahsediyorum.

Gökkuşağı dağlarına rengini veren elementler ve minerallerdir.

Tabii ki iklim koşulları ve erozyon gibi etkenler bu tepelerin oluşumunda etkili olmuştur.

Bazen gökkuşağı tepeleri, bazen gökkuşağı dağları denmesinin sebebini mi merak ettin? Bunun sebebini araştırıp bulabilirsin Okurcan.

Gelecek ay buluştuğumuzda bana söylersin. O zaman anlaştık. Bak Okurcan, limana yanaşıyoruz. Her zamanki gibi keyifli bir yolculuktu. Hadi bakalım gidip kuralımızı okuyalım.

Kural 27: Resfebede bazen harflerin üzerinde başka bir harf yazılır. Bu harf içinde veya harfin çizgisi üzerinde olabilir. Bu durumda önce kocaman yazılmış harfi oku- yup daha sonra -de, -da ekleyip diğer harfi okuyunuz. Bazı resfebelerde önce minik harfi okuyup daha sonra -de, -da ekleyip sonra kocaman yazılmış harfi okumanız gerekir. Bazen de resfebelerde harf yerine hece yazılmış olabilir. Aynı kural geçerlidir.

Harikasın Okurcan. Her zaman örnek resfebeleri birlikte okuyoruz ve sen hiç yardıma ihtiyaç duymuyorsun. Resfebeleri okumak, fikir yürütmek çok zevkli değil mi?

Resfebe ve alıştırmaları görmek için Ağustos sayımızı kaçırmayın!

gokkusagi daglari

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*