Tablet hastalığı (2023/05)

tablet

Faydalı olan bir şey, bazen aşırı ve ya yanlış kullanıldığında zarar verebilir. Nasıl mı? İsterseniz size bu konuda yaşanmış bir hikaye anlatayım.

Komşumuzun Mert adında bir çocuğu vardı. Annesi Sevgi Hanım, bir gün üzüntüden ağlayacak bir hâldeydi. Başladı Mert ile ilgili şikayetlerini anlatmaya: “Ne yapsam olmuyor. Dışarıda arkadaşlarında oyna diyorum, hiç dışarı çıkmıyor. Zaten pek arkadaşı da yok. Yani var da, onlar da kendi gibi, sadece sanal oyunda arkadaşlar. Yapabileceği sorumluluklar vermek istiyorum, yapmıyor. “Yapamam anne kendin yap” diyor. Çünkü yerinden kalkmak istemiyor. Öyle ki, inanın mutfağa yemek yemeye bile gelmiyor. Odasına tepsiyle götürmemi istiyor, çıldıracağım! Ders notları da pek iyi değil. Elinde tableti ile uykuya dalıyor. O uyuduktan sonra elinden yavaşça alıyoruz.

Sevgi Hanım’ın anlattıkları karşısında çok üzülmüştüm. Ona yardımcı olmayı çok isterdim. “İsterseniz bir uzman yardımı alın” dedim. “Gitmiyor ki, herkes benim gibi, ben normal bir çocuğum, abartmayın” diyor. Bir gün kek yapıp Sevgi Hanımların kapısına gittim. Kapıyı Sevgi Hanım açmıştı. “Komşum sen bana Mert’i çağır ben tabağı ona vereyim” dedim. Biraz geç de olsa Mert geldi. Annesi zor ikna etmişti. Kulağında kulaklık, elinde tableti vardı. “Mert, kek yapmıştım sana da getirdim. Bir de ne diyeceğim biliyor musun? Dışarıda hava çok güzel, sitedeki çocuklar voleybol ve basketbol sahasında top oynuyorlar. Sen de onlara dahil olabilirsin. Çocukların gelişimi için temiz hava ve spor çok önemli. En çok hangi sporu seversin?”

Sadece ben konuşuyordum. Mert beni dinlemiyor gibi tepkisizdi ve sanki bir an önce gitmemi ister gibiydi. Tabağı aldı, teşekkür etti. Kapıyı kapattı. Annesi gibi ben de çok üzülmüştüm.

Aradan bir ay geçmişti. Komşum Sevgi Hanım ile karşılaştık. Mert’i sordum. “Ah neler oldu bir bilseniz” dedi. “Mert hastalandı. Ellerinde ve kollarında uyuşma, hissizlik şikayeti oluyordu. Bacaklarında da aynı şekilde, his kaybı ve titreme. Birkaç uzman değerlendirdi. Ayrıca ortopedi doktorunun dediğine göre omurgasında eğrilik oluşmuş. Boyun ağrısı

ve boyun tutulması şikayeti de vardı. Ayrıca bulanık görmeye başladığı için göz doktoruna da gittik. Artık gözlük kullanması gerekiyor. Ve bütün bunların sebebi tabletle gereğinden fazla vakit geçirdiği için. Bunu uzmanlar da söyleyince Mert ikna oldu. Kendisi de üzüldü. Şimdi daha fazla tabletle vakit geçirirse bu hastalıklarının ilerleyeceğini biliyor ve korkuyor.
Bir de beslenme uzmanına götürdük. Sağlıksız atıştırmalıklardan ve yemek yemediği için bulantı oluyordu. Sindirim sistemi bozulmuştu. Ona uygun ilaç tedavisi ve sağlıklı bir beslenme programı verdi doktor.

“Neler söylüyorsunuz, çok geçmiş olsun Sevgi Hanım” dedim. “Her şeyde bir hayır vardır, bu hastalıkları ortaya çıkmasa tableti bırakacağı yoktu. Bazen bir musibet bin nasihatten daha tesirli oluyor” dedi Sevgi Hanım.

Eğer tanıdığınız Mert gibi arkadaşlarınız varsa, Mert’in yaşadıklarını anlatıp Mert gibi hastalanmadan tablet bağımlılığından kurtarabilirsiniz.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*