Ramazan Bayramını kimsesizlerle kutlayalım (2023/04)

ramazan bayramı

Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun!

Bayramları bayram yapan sevincimizi, neşemizi, mutluluğumuzu akraba, komşu, dost ve yetimlerle birlikte paylaşmaktır.

Ramazan boyunca, orucumuzu tuttuk, teravih namazımızı kıldık, elimizden geldiği kadar sadaka verdik. Hiç olmazsa, iftar sofralarımızı paylaştık. Kadir Gecesi’nde “Asrın Afeti Deprem”de yetim ve öksüz kardeşlerimize bol bol dua ettik.

** *

Bazı şehir merkezleri ve ilçelerde halen olağanüstü durum sürüyor ve oradaki kardeşlerimiz yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

Hele kimi köylerde Ramazan ayını bomboş ve üç beş yaşlı büyüklerimizden başka kimse yok. Göç dalgası öylesine etkilemiş ki, orada yaşayan büyüklerimiz yalnızlığı benimsemiş adeta.

Ahşap ve kerpiç yapılı evler, çalı duvarlı avlular, ziyaret edenleri olmadığından hatıralarıyla birlikte ayakta kalabilme çabası içinde. Bir yandan da güçsüz ve hali kalmamış bedenleriyle bu bayramda ziyaret edecek olan torunlarını beklemekte.

** *

Toplum yapımız sevgiyi, saygıyı güveni, birliği, iyiliği yani yardımlaşmayı diri ve canlı tutan bir potansiyele sahip.

İçinde bulunduğumuz bayramlar, huzur ve mutluluk değerlerini kuşaktan kuşağa yani nesilden nesile aktarılmasını sağlayan birer köprüdür.

Bayramlar; hayatımız boyunca yaşadığımız en güzel günlerdir. Gül bahçesindeki on bir ay gülü gibidir. Bayram; yetimlerin başının okşandığı, kimsesizlerin kapısının açıldığı, büyüklerimizin ziyaretine gidildiği benzersiz günlerdendir.

Bayram; yardımlaşmanın yapıldığı, hayır duaların edildiği, büyüklerin ise hayır duaların alındığı, küslerin barıştığı, neşe, sevinç, huzur ve mutluluğun zirveye ulaştığı demlerdir.

Sahibine şükran ifadesinin yoğunlaştığı günlerdir, bayram. Savaşlarda yetim kalmış, kimi bölgelerde açlık ve sefaletin cirit attığı, kan ve gözyaşının dinmemecesine aktığı, bayramın esas sahipleri olan çocukların merhametsizce istismar edildiği bu zaman diliminde, bayramı en güzel şekilde dinimizin örf ve usulüne uygun bir biçimde kutlayalım ve Rabbimizin rızasını kazanalım.

** *

Sevgili arkadaşlar; bayramımızı tatil ruhuyla değil, bayram tadında kutlayalım. Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*