Ramazan baharla geldi

Bereket dolu bir kışı geride bıraktık. Lapa lapa yağan karın ardından mis kokulu ve berrak görüntüsü ile hava şimdiden içimizi ısıttı bile.

Çiçekler açtı, böcekler uçtu. Kainat yeniden dirilişi yaşıyor şu an… Ağaçlar hani kışın kurumuştu ya, cansızdı ya… Şimdi kainatın tazelenmesiyle birlikte kupkuru dallara yeniden can geldi. Kışın uykuda olan bit- kiler sanki bir yerden emir almışçasına birden bire toprak zeminden fışkırmaya başladı. Renkler ilk canlılığı ile boy göstermeye başladı. Çiçekler öyle göz alıcı renklere sahip ki, sanki ilk kez icat ediliyormuş gibi taptaze.

** *

 

Hele bahar Ramazanla birlikte kol kola gelince, çifte güzellik yaşıyoruz.

Bir yandan uyanıp gözlerini açan kainat… Bir yandan Recep, Şaban ve en nihayet mübarek Ramazan ayına kavuşmamız. Ne büyük mutluluk. Allah bize iki iyiliği birden yaşatıyor arkadaşlar.

Rabbim öyle bir aya kavuşturdu ki;

Gönüllerin yumuşadığı, Rahmet kapıların açıldığı… Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluştur diye haber verilen Ramazan ayı…

Öyle bir aya kavuşturdu ki;

Yeryüzü bir mescit, tüm Müslüman olan kim varsa, güneşin doğduğu yerden battığı yere kadar gecenin belli saatinde imsak vakti aynı anda sahura kalkıyor ve güneşin batmasıyla aynı anda iftar edebiliyoruz.

Bu nasıl bir güçtür.

Bu ancak Allah’ın biz Müslümanlara bahşettiği bir güzellik olsa gerek… Kimseden emir almadan, kimsenin etkisi altında kalmadan gönüllüce bizi yaratan Kudret Sahibi’nin emrine uyarak hep birlikte sahur ve iftar açıyoruz.

* **

Hele mübarek ayın geceleri de gündüzleri de eğer hayır ve hasenatta yarışırsak, çok karlı bir ticarete dönüşen muazzam bir fırsat.

Öyle ki, Ramazanın hürmetine bire bin sevap yazılıyor, kazandırıyor.

* **

Bu ay öğrenmek, anlamak ve gerek- lerini yerine getirmek üzere okuyan herkesin zihnin de ve kalbinde kalıcı ve derin izler bırakan Kur’an-ı Kerimin indirildiği bir ay…

İnsanlarda teşekkür hissini uyandıran, fakirlerin ve çaresizlerin halinden anlama idraki veren bir ay…

Bu ayda tutacağımız oruç, bir aç kalış değildir; maddenin esaretinden kurtularak sabır olgusunun zihinlerimize, gönlümüze yerleştirilen oruç ibadetinin yerine getirildiği bir ay…

Allah’ın nimetlerinin bir kısmından bir süre geri durarak, hem nimetin kadir kıymetini öğrenmeyi, hem de bu nimete ulaşamayan aç, yoksul ve ihtiyaç sahiplerini düşünmeyi öğreten bir ibadettir.

Bolca ibadet yapalım arkadaşlar. Bolca Kur’an okumaları yapalım.

Madem Ramazan Ayı’nın gölgesi üzerimize düştü, bu ayda kendimizi bereket iklimi içinde görelim.

Madem, Ramazan geldiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır; maddi ve manevi temizliğimize özen göstermemizin zamanıdır.

1 Trackback / Pingback

  1. Üç Kafadarın Ramazan Sözü (2023/04) | Can Kardeş

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*