Minik İtfaiyeciler iş başınaaa! (2023/09)

İtfaiye

Her yıl 25 Eylül’ü izleyen hafta Yangından Korunma Haftası olarak kutlanıyor. Bu hafta süresince çeşitli yayın organları yangından korunma yolları ve alınması gereken önlemler anlatılır. Musibetler gerçekleşmeden nasıl başa çıkılması gerektiğini öğrenmek gerekiyor. Bu vesileyle yangından korunmak için yapılması gerekenleri hatırlatalım. İBB’nin çocuklar için hazırladığı İtfaiye Çocuk aktivite kitabında ebeveynler için güvenlik tavsiyelerinde şunlara dikkat çekiliyor:

Ebeveynler için güvenlik tavsiyeleri

• Acil telefon numarasını öğretelim. Yangın anında koltuk arkası, dolap gibi görünmeyen yerlere saklanmaması gerektiğini öğretelim.

• 112 Acil Çağrı Hattı’nın boş yere meşgul edilmemesi gerektiğini öğretelim.

Kibrit ve çakmak gibi tutuşturu- cu maddeler ile elektrikli ve gazlı ev aletlerinin oyuncak olmadığını öğretelim. Çocuklarımızı asla evde yalnız bırakmayalım.

• Kullanmadığımız cihazların fişini prizde bırakmayalım. Üçlü priz ve benzeri bağlantı gereçlerinde fazla enerji tüketen elektrikli soba, ütü gibi cihazları aynı anda çalıştırmayalım.

• Ev ve iş yerlerinde yangın söndürme cihazı bulunduralım.

• Nasıl kullanılacağını öğrenip düzenli bakımlarını yaptıralım. Binamızda yangın ihbar ve gaz algılama dedektörleri bulunduralım. Bu sistemlerin her zaman çalışır durumda olmalarına özen gösterelim.

• İtfaiyenin sirenini duyduğumuzda, bir saniyenin bile önemli olduğu bu can kurtarma yarışında lütfen itfaiyeye yol verelim. İtfaiyenin geçişini engelleyecek şekilde aracımızı park etmeyelim.

• Kaçış yolları üzerinde kesinlikle malzeme, eşya, saksı vb. engelleyici cisimler bulundurmayalım. Yangın merdivenlerinin çıkış kapılarının kilitli olmamasına dikkat edelim.

• Acil durum kaçış planı hazırlayalım. Bu planı güncel tutalım ve belirli aralıklarla tatbikatlar yapalım. Elektrik prizlerinin kapaklı veya çocuk emniyet sistemli olanlarını tercih edelim.

• Elektrikli cihazları kullanım talimatlarına uygun olarak kullanalım.

Çocuk eğitim alanları var

İtfaiye çocuk eğitim alanlarında, çocuklara itfaiyecilik mesleği tanıtılıyor. Başakşehir ve Yenişehir İtfaiye İstasyonlarında yangın hakkındaki eğitimlere katılabilirsiniz.

Çocuklara itfaiyecilik mesleğini tanıtırken, olası yangın ve afet durumlarında neler yapılması gerektiğini, teorik ve pratik olarak uygulatarak bilinçlendirebiliriz. Çocuklar, minik itfaiye istasyonlarında bulunan parkurlarda hem eğlenip hem de öğreniyorlar. Siz de bu tecrübeyi yaşayabilirsiniz.

İtfaiyeci duası

İtfaiyecilikte 3 asır süren dua geleneği var. Her sabah göreve başlamadan önce dualar ediliyor. Biz de bu duayı öğrenebiliriz:

“Allah’ım. Tehlikeye düşmüş her canlının, özellikle küçük bir çocuk ya da yaşlı birinin imdadına yetişebilmem için bana güç ver. Yangınla mücadelede bilgi, teknik ve tecrübelerimi artır. Sevgimi, cesaretimi ve inancımı eksiltme. Pirimiz İbrahim Peygamber’i yanmaktan koruduğun ilahi emrinin sırrına beni de dahil et! Kaderimde ölmek varsa çocuklarımı, eşimi, yakınlarımı koru Allah’ım… Amin…

İtfaiye aktivite kitabını bu linkten inceleyebilirsiniz.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*