Mutlu ve sağlıklı bayramlara

Sevgili arkadaşlar; bir Ramazan Bayramı’nda daha tekrar birlikte olmanın sevincini yaşıyoruz.

Geçenlerde babam söyledi, “Bayram” kelimesi büyük alim Kaşgarlı Mahmud’a göre “sevinç ve eğlence günü” demekmiş.

Kelimenin aslı; “bezrem-bezram” yani sevinç ve eğlence gününden gelmekte… Bezram kelimesi “çok neşeli yer” şeklinde açıklanıyormuş.

Bezram şimdi oldu bayram… Yani, hoş ve sevinçli anlam taşıyan neşeyle konuşup eğlenme, yeme-içme meclisi olarak değerlendirilebilir.

Kimi arkadaşlarımız tekne orucu tuttu, kimi arkadaşlarımız da tam gün oruç tutarak, bu bayrama kavuştu.

Yine babam anlattı. Çocukluğunda yaşadığı dönemde elbiseler yılda iki kez alınırmış. Bir Ramazan Bayramı’nda diğeri de Kurban Bayramı’da… Bayramda aldıkları elbiseler kimi zaman ütüsüz olduğu için içi pamuk dolu döşeklerin altına bayramlık elbiseleri koyarlar, sabaha kadar üstünde yattıkları için ütülenirmiş. Ayakkabı bulmak oldukça zor olduğu için “iskarpin” dedikleri kundura ayakkabıları ya yastığın altına koyarlar veya göğsünde saklayarak uyurlarmış.

Annem de küçüklüğünde yazma, fistan ve tülbent hediye ederlermiş, o kadar sevinirmiş ki, onları kullanmak yerine uzun müddet saklar, sonra giyermiş. Bana hep elbiselerin kıymetini bil demesinin sebebi geçmişte yaşadığı yokluktan olduğunu söyler durur.

Şimdi bakıyorum da, biz neredeyse her hafta yeni bir elbise alıyor, pırıl pırıl giyiniyoruz. Yılda iki kez bayramlık elbise yerine neredeyse her gün bayramlık elbise giyiyoruz. Bu yüzden elimizdekilerin kıymetini bilip ona göre Allah’a şükretmeliyiz.

*

Geçmişte bayramlar imkansızlıklarla ama mutluluk içinde geçermiş. Ama şimdi refah seviyesi, alım gücü yüksek… Ancak toplum sağlığı büyük risk altında ve hepimiz pandemi sürecinde eve kapanmak mecburiyetindeyiz. Biz büyüklerimize gidemiyor, büyüklerimiz de bize gelemiyor. Her türlü imkan var ama sağlık risk altında. Yani her dönemin kendine göre şartları ve imtihanı olduğunu görmemiz gerekiyor.

Bayramda dargın olan arkadaşlarımızla barışalım, onlara hediye alalım. Pandemi sürecinde büyüklerimizin ellerinden öpemiyoruz belki ama onlara saygımızı asla kaybetmeyelim. Bizden küçük yaşta olan arkadaşlarımıza ve kardeşlerimize harçlık vererek sevgimizi gösterelim.

Ne diyeyim, bayramımız huzur, refah ve sağlık içinde geçsin. İnşallah önümüzdeki bayrama kadar “arınmış” olarak çıkalım.

İnci Karaman

 

1 Trackback / Pingback

  1. Bayram Hediyesi Yapalım mı? | Can Kardeş

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*