Dünyanın Akciğerleri: Ormanlarımız

orman

Ormanlarımız bu gezegenin akciğerleridir. Evet, büyüklerimiz öyle derler. Ama kim kendi ciğerine zarar vermek ister ki?

Aslında ormanlar insanlığın bu dünyaya geldiği günden itibaren, barınak, yiyecek, su ve yakacak ihtiyacını temin etmek için kullandığından beridir her gün hayatımızda.

Günümüzde hala 300 milyon kişi, ormanlarda yaşıyor ve bir milyonun üzerinde insan yaşamak için ormanlara bağımlı. Gezegenimizin kara alanının üçte birini kaplayan ormanlarda karadaki türlerin yarısından fazlasını barındırır.

MÜTHİŞ BİR EKOSİSTEM

Ormanlar sadece bir ağaç topluluğundan ibaret değil. Ormanlar ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mantarlar, toprak, su, iklim gibi canlı-cansız varlıkların birlikte oluşturduğu bir ekosistem.

Ormanlarımız, nefes almamıza yardımcı olur. Neden? Çünkü sahip oldukları oksijeni kendi alanından dışarıya pompalar. Canlılar bu sayede daha kolay ve rahat nefes alır, alırız. Düşünebiliyor musunuz; tek yapraklı bir ağacın günde iki ila on kişi arasındaki insanın bir günlük oksijen ihtiyacını karşılar.

BİYOÇEŞİTLİLİĞİN ÇOK ZENGİN OLDUĞU BİR ORTAM

Bilinen tüm türlerin yarısına yakını karada yaşar. Yani yüzde sekseni olmak üzere ormanda yaşar. Bu açıdan biyoçeşitliliğin çok zengin olduğu bir ortam… Bu çeşitlilik tropikal yağmur ormanlarından daha belirgin görülür.

orman

ATMOSFERİ DÜZENLER

Ormanlar doğal klima vazifesi görürler. Ağaçlar, güneş ışığına karşı bir gölgelik işlevi görür. Böylelikle şehir içinde ağaçlar binaların serin kalmasını da sağlar. Büyük ormanlar bölgesel hava şatlarını da dü- zenler. Kendine has iklimleri bile düzenler. Mesela Amazon, yalnızca düzenli yağış miktarı ve yakınlarındaki tarım arazilerini oluşturmaz. Kuzey Amerika’daki pek çok bölgeyekadar uzanır ve oradaki atmosfer şartlarını düzenler.

İLAÇLARIN KAYNAĞIDIR

Dünya üzerinde o kadar çok faydası var ki, hangi birini sayalım; ormanlar sele karşı korur, kirli toprağı temizler, bol miktarda fıtri ilaç sağlar. Mesela astım ilacı olarak kullanılan teofilin, kakao ağaçlarından meydana gelir. Kanserle mücadele özellikle bilinen tüm bitkilerin yaklaşık yüzde yetmişi yağmur ormanlarından gelir.

BESİN VE MİNERALLER BAKIMINDAN ZENGİNDİR

Devasa sünger vazifesi de görür ormanlar. Suyun akıntının şiddetini önemli ölçüde azaltır. Köklerini aşan su, dünyadaki içme, temizlik ve sulama için önemli olan yer altı su kaynaklarını oluşturur.

Kısacası orman hayatımıza zenginlik katar. Bir orman ekosisteminin en belirgin özelliği toprak yüzeyine düşen yapraklar, saplar, dallar ve kabuklardan oluşur. Mantar, bakteri ve diğer mikroorganizmalar gibi birçok canlı organizma burada yaşar. Besin ve mineraller bakımından da zengindir.

ASIRLAR ÖNCE GELEN MESAJ

Bu yüzden Efendimiz Peygamberimiz (asm) biz ümmetine şu mesajı vermiştir:

“Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şek kendisi için sadakadır. Yabani hayvanların yediği şeyler sadakadır. Kuşların yedikleri sadakadır. Bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır. (Müslim,Müsakat,7)

Dergimize abone olmak için tıklayın!

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*