Meryem, Heysem, ve Hey! Sen!

heysem meryem el icliyye

Kuşlar cıvıldıyor ağaçta. Ben de en havalı sesimle çağırıyorum kullanıcımı.

Kelebekler kanat çırpıyor bahçede. Çocuklar koşuyor peşlerinden. Eksik kalır mıyım?

En güzel görüntülerin olduğu videoları çalıştırıyorum. Az sonra yola çıkacaktık.

Daha kullanıcım sormadan yolun navigasyondan tarifini hazır etmiştim.

Adım üstümde “Akıllı telefonum ben. Yakın zamanda çıkacak yapay zeka sürümüm daha da akıllı olacak” heyecandan yükselen sesimi duyan masaüstü bilgisayar hayretle bana baktı ve:

“Atalarını tanımadan bu kadar kendi kendini beğenme bakalım.” dedi.

Kendimi beğendiğimi düşünmesi beni üzmüştü.

Bilgisayar devam etti: “Bilim insanı Meryem el İcliyye bugün navigasyon yardımıyla yapabildiklerimizi 10.yüzyılda usturlap yapımıyla gerçekleştirdi.

İbn-i Heysem olmasa bugün ne fotoğraf ne de video olurdu.

İbn-i Heysem optiğin babasıdır babası…” Kafam karışmıştı. Bilgisayar söze devam etti: “Meryem El İcliyye zeka ve çalışkanlığıyla daha küçük yaşlarda dikkatleri üzerinde toplamış ve sultanın sarayına girmiş. Benim büyük büyük büyük annem de o sarayda bulunan bir sayı boncuğuymuş… Küçük Meryem, büyük annemizi matematik ve astronomi çalışmalarında kullanırmış. Büyük annem de çalışkan Meryem‘in elinde kullanılmaktan çok mutlu olurmuş. Sultan da Meryem El İcliyye’nin çabasını ve çalışmalarını çok takdir eder, kendisine her türlü yardımı verirmiş. Meryem bir süre sonra usturlabı geliştirmiş.

Artık usturlap yardımıyla gök cisimlerinin yüksekliği, güneşin doğuş ve batış saatleri ölçülebilir, karada yön bulunabilir hale gelmiş.” Akıllı telefonun, çalışkan, meraklı küçük bir kızın çabalarıyla bugünlere geldiğini öğrenmek göğsünü kabartmıştı. “İbn-i Heysem’i de sana anlatırdım ama yaptığı her şeyi deneye ve gözleme dayandıran bu bilim insanını daha iyi anlaman için senin de onun gibi araştırman iyi olur. Hadi kütüphaneye git! İbn-i Heysem hakkında yazılmış çocuk kitapları var. Onları bul. Oku olur mu?”

Akıllı telefon kütüphaneye gittiğinde gördüğü onlarca Meryem gibi kız çocuğunun, “Bir elinde kitap bir elinde telefon”un parçası olmaktan çok gizemli bir sevinç duydu.

Origami ve daha fazlası için dergimize abone olun!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*