Her kar yağdığında haberlerde ve gazetelerde “kara kış”tan söz edilir hep.
Bu beni çok rahatsız ediyor nedense. Hem ne demek “Kara kış?”
Güya kar yağdığında evimize soğuk girer, kışın donarız ve üşütür, hasta oluruz. Vs. v.s.
Halbuki kar başlı başına bir mucizenin adıdır.
Her kış mevsiminde “kar”a hikmet yönüyle bakmamız gerekiyor bence.
Kar, aynı zamanda bu kainatta bir denge unsurudur. Çünkü kainatla birebir irtibat halindedir.
Mesela, karın nasıl oluştuğuna bir bakalım:
Bulutlar çoğunlukla bizim göremediğimiz havadan oluşur. Ve içinde su buharı yani, gaz halindeki su vardır. Ki, bunu da görmemiz mümkün değil. Bizim gördüğümüz bulut içerisinde yüzen milyarlarca küçücük su damlacıklardan ibarettir.
Işığı yansıttıkları için de görünür haldedir… Kış mevsimi geldiğinde, gökyüzünün yükseklerinde, çok ama çok soğuk bir bulutun içinde bir kıpırdanma başlar.
İşte bu süreçlere baktığımızda neler yaşandığına bir bakalım:
Kar bir parçacık ile başlar. Bu parçacık kar kristalinin merkezi olur. Düştüğü gibi kar kristali oluşturur. Bu kar kristalleri, yıldız şeklini alır ve plaka veya tabak şekline dönüşür. Kar kristalleri sütun şeklinde olduğu gibi, 6 rakamı haline dönüşen kristalleri de görmek mümkün.
Kar kristalleri nadiren mükemmel şekilde yaratılır. Hatta, bu kristal- lerin bir ikizi olabileceğini düşünüyor musunuz? Evet doğru, var… Kar kristalleri üzerinde yumrular oluşur. Birçok kar kristali bir kar tanesini oluşturur. Bir kar kristali yere düşünce yok olmaya başlar. İki kar kristali bile farklı yaratılmıştır. Düşünün;
Milyarlarca kar tanesinin içinde kaç tane kristal var ve hiçbiri birbirine zerre kadar benzemiyor. Bu da rahmeti geniş bir Kudret’in elinden olabilir ancak.
*
Bu yüzden her mevsim “kara kış” propagandası yapanlara aldanmamak gerekiyor. Kar ve kış Allah’ın bize sonsuz merhametinin bir ifadesi olarak çocuklara gönderilmiş hediyedir.
Yazan: Asuman Kocaman
İlk yorum yapan olun