Kesmece Limanı’na buyurun! (Resfebe)

Merhaba Okurcan,

Seni merak ettim. Her zaman tam vaktinde gelirdin. Bugün beni beklettin. Sınavların mı başladı? Ders çalışırken saatin ilerlediğini fark etmedin ve geç kaldın öyle mi? Hangi dersten sınavın var? Türkçe dersi çok zevklidir, çok severim. Anlamadığın konu var mı Okurcan? Tamam, yola çıkalım anlatırım. Bugün KESMECE LİMANI’na gidiyoruz.

Demek birleşik kelimelerde satır sonuna sığmayan kelimeleri nasıl ayıracağını bilemiyorsun. Bak, sana anlatayım. Örnek olarak başöğretmen kelimesini ele alalım. Baş öğretmen iki kelimeden oluşmuştur. Baş ve öğretmen. Ama biz hecelerine ayırırken bu kelimeyi tek kelime olarak düşünmeliyiz. Şimdi kelimemizi hecelerine ayırayım.

Ba-şöğ-ret-men

Başka örnekler daha vereyim istersen? Tamam. Hadi bakalım, söylediğim kelimeleri birlikte hecelerine ayıralım.

Hanımeli (ha-nı-me-li), elâlem (e-lâ- lem), semizotu (se-mi-zo-tu), ilkokul (il- ko-kul), denizaltı (de-ni-zal-tı), huzurevi (hu-zu-re-vi)

Harikasın Okurcan. Birkaç örnekle hemen anladın. Birleşik kelimeleri ayrı kelimeler gibi düşünmüyoruz. Zaten biz ağzımızla hecelerken hangi harften sonra hecesine ayıracağımızı hissediyoruz. Okurcan, sana satır sonuna sığmayan kelimelerle ilgili bir hatırlatmam daha var. İster birleşik kelime olsun, ister basit kelime olsun; satır sonunda sığmadığı zaman tek harf yazıp diğer heceleri alt satıra yazamayız. Nasıl mı? Örneğin, elâlem kelimesini ele alalım.Kelimemiz e-lâ-lem şeklinde hecelerine ayrılır ama satır sonuna e yazıp alt satıra geçemeyiz. Çünkü satır sonunda tek harften oluşan hece bölünüp ayrı yazılmaz. Daha çok örnek istiyorsan küçük bir araştırma yapabilirsin. Bak Okurcan, limana yanaşıyoruz. Hadi gidip kuralımızı okuyalım.

resfebe harçlık

Sıradaki resfebeleri senin okuman gerekiyor Okurcan. Kolay gelsin. Resimlerin kaç parçaya bölündüğüne dikkat etmeyi unutma.

resfebe

 

Okurcan, şimdi de SARKIT kelimesinin resfebesini yapman gerekiyor. Sana ipuçları vereceğim. Çok kolay çizeceksin.

Adım 1: S yaz.

Adım 2: Arı resmi çiz. Arı resmini benim çizdiğim gibi kesilmiş şekilde çiz. Arı resmini çizip üçe böldüğümüzü düşün. İki parçasına denk gelecek olan kısmı çiz.

Adım 3: K yaz.

Adım 4: Arı resminin baş kısmını çiz. Bu çizdiğin kısım arı resminin üçte biri kadar olmalı.

Adım 5: T yaz.

Böylece arı resmini kesip resfebede kullanmış oluyoruz. Gelecek ay görüşürüz Okurcan. Sınavında başarılar dilerim.

 

Cevaplar 
SAMAN, SAYGIN, KARŞIT, BAKIŞ, HAMLIK.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*