Bölü Limanı’na Yolculuk…

Merhaba Okurcan,

Teşekkür ederim Okurcan. Çok iyiyim. Sen nasılsın? İyi olduğuna sevindim. Bugün çok mutlusun öyle mi? Evet, ben de mutluyum. Seninle yolculuğa çıkacağımız zamanı iple çekiyorum. Hadi bakalım yolculuk başlasın o zaman. Bugün BÖLÜ LİMANI’na doğru yola çıkıyoruz.

Okurcan, hayal kurmayı sever misin? Evet, ben de severim. Bazen doğayı farklı renklerde hayal ediyorum. Geçen hafta sınıfta resim yapıyorduk. Ben resim kâğıdına çizdiğim her şeyi hayalimdeki renklere göre boyamıştım. Güneşi yeşil, bulutları turuncu, denizi pembeye boyadığımı gören arkadaşlarım gülmüşlerdi. Ama öğretmenim resmimi çok beğendi.Resim yaparken hayallerimizi kâğıda yansıtabileceğimizi söyledi. Üstelik pembe deniz yokmuş ama dünya üzerinde 8 tane pembe göl varmış. Bu göllerden bir tanesi de Çanakkale’deymiş. Pembe göl olduğunu duyunca hem şaşırmış, hem de sevinmiştim.

Sen de mi şaşırdın? İlginç değil mi? Bunun sebebini araştırdım. Bu göllerde bazı organizmalar yaşıyor. Göl suyunun tuzluluk seviyesinin yüksek olması nedeniyle, sıcaklık yeterince yükseldiğinde ve güneş ışınlarının belli bir açıyla gelmesi sonucu bu organizmalar beta karoten denilen bir madde biriktirmeye başlıyor. Bu göllerin renkleri, bazen kırmızıya bile dönüşebiliyormuş. Hayır Okurcan, bu göller tehlikeli değil. Sadece tuz oranı fazla.

Rengi hep pembe mi diye soruyorsun. Bak anlatayım. Bu göller çok sıcak havalarda pembe renkli oluyor. Hava sıcaklıkları düşünce normal rengine dönüyor. Evet, bildiğimiz renkteki göllere dönüşüyor. Pembe gölleri merak ettiysen sen de araştırabilirsin tabii ki. Bu göllerden tuz çıkarılıyor. Evet Okurcan; bildiğimiz, yemeklerde kullandığımız tuz. Bugün çok mu şaşırdın? Bak Okurcan, limana geldik. Hemen gidip kuralımızı okuyalım.

Kural 17: Resfebede — işareti gördüğünüzde bunu bölü olarak okuyunuz. Daha sonra bu işaretin altında bulunan harf veya heceyi okuyunuz.

Evet Okurcan, bu işareti kesirler konusunu işlerken görmüştünüz.

Şimdi de resfebeyi birlikte okuyalım. Harikasın Okurcan.

Bölüştürebilmek

Harikasın Okurcan.

Limandaki diğer resfebeleri senin okuman gerekiyor. Çok mu kolay? Hadi bakalım, sen resfebeleri okurken ben de biraz dolaşayım.

Resfebeleri çok kolay okuduğun için mutlusun, öyle mi? Şimdi de senin BÖLÜNMEZ kelimesinin resfebesini yapman gerekiyor. Tabii her zaman olduğu gibi sana ipuçları vereceğim.

Adım 1: — işareti çiz.

Adım 2: — işaretinin altına N yaz.

Adım 3: — işaretinin yanına M yaz. — işareti M harfinin tam ortasında olmalıdır.

Adım 4: E yaz.

Adım 5: Z yaz.

 

BÖLÜŞMEK BÖLÜNEN BÖLÜNMEK BÖLÜK BÖLÜNME BÖLÜŞEBİLMEK

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*