Haydi Dik Limanına Gidelim!

Okurcan, bak sana ne getirdim. Geçenlerde seninle ağaç dikelim diye karar vermiştik. Hatırlıyor musun? Şimdi bu fidanları yanımızda götüreceğiz. DİK LİMANI’na gidince dikeceğiz. Hahha Okurcan, hayır hayır. Oraya DİK LİMANI denmesinin sebebi o limandaki tüm binaların dik açılı üçgen şeklinde olması. O nedenle limanın adını DİK LİMANI koymuşlar. O limanda hiç ağaç yok mu diye mi soruyorsun? Var tabii ki. Ağaçlar var ama biz de ağaç dikeceğiz. Çünkü ağaçların büyümesi için uzun zaman gerekir. Şimdi çevremizde gördüğümüz ağaçlar atalarımız tarafından dikilmiş. Biz de ağaç dikelim ki ilerde torunlarımız bizim diktiğimiz ağaçlardan yararlanabilsinler. Herkes üstüne düşen görevi yerine getirirse dünyamız hep yemyeşil kalır.

Okurcan, şimdi gideceğimiz DİK LİMANI çok güzel ve değişik bir yer biliyor musun? Limandaki binalar üçgen şeklinde, hem de dik açılı üçgen. Üçgen şeklini biliyorsun ama dik açılı üçgeni bilmiyorsun, öyle mi? O zaman sana anlatayım. Açılarından bir tanesi 90 ̊ ise o üçgene dik açılı üçgen diyoruz. Bak hatırladın. Bilmiyorum dediğinde şaşırmıştım zaten. Matematik dersinde bu konuyu işlemiştiniz öyle mi? Ayrıca dik sözcüğü eş anlamlı bir kelimedir diyorsun. Nasıl da hatırladın? Geçenlerde bir seyahatimizde bununla ilgili bir oyun oynamıştık seninle. Ne kadar da eğlenmiştik. Bugün yine mi oynamak istiyorsun? Ama bugün vaktimiz yok. Başka bir zaman oynarız olur mu? Şimdi limana gidene kadar sana vereceğim kâğıda dik açılı üçgenden oluşan binalar yapmanı istiyorum. Bu binaları istediğin renge boyayabilirsin. Hangi tür boya istersen onu kullanabilirsin Okurcan? Bak, şuradaki masanın üstünde boyalar var. Kuru boya, pastel boya, sulu boya…

Sen resmini yaparken ben de sana renkler hakkında bilgi vereyim. Sıcak renkler ve soğuk renkler vardır. Sıcak renkler: Kırmızı, turuncu, sarı. Soğuk renkler: Mavi, yeşil, mor. Bunlara neden sıcak ve soğuk renkler dendiğini çok mu merak ettin? O hâlde bunu araştırabilirsin.

Renkler bir de ana renkler ve ara renkler olarak iki gruba ayrılır. Ana renkler: kırmızı, mavi, sarı. Ara renkler: Yeşil, turuncu, mor. Ana renkleri karıştırıp, ara renkler elde ederiz. Örneğin, mavi ile sarıyı karıştırıp yeşil elde ederiz. Kırmızı ile sarıyı karıştırdığımızda turuncu, kırmızı ile maviyi karıştırdığımızda mor elde ederiz. Bu nedenle resim yaparken dikkatli olmalıyız. İstemediğimiz bir şekilde boyalar karışırsa istemediğimiz bir renk ortaya çıkabilir. Bu nedenle resmimizi boyarken acele etmeden boyamalıyız. Önceliğimiz hangi renge boyamak istediğimizi belirlemek olmalıdır.

Okurcan, bak limana geldik. Bakalım bu limanda hangi kuralı öğreneceğiz?

Kural 14: Kural 14: Resfebede ters T işareti gördüğünüzde bu işareti dik diye okumanız yeterlidir.

Hadi bakalım birlikte okuyalım.

Aferin sana. Sen harika bir çocuksun.

Şimdi de senin için hazırlanmış resfebeleri okuman gerekiyor. Hiç zorlanmadan okuyacağına eminim.

DİK LİMANI’ndan ayrılmadan önce MELODİKA resfebesi yapman gerekiyor. İşte sana vereceğim ipuçları.

Adım 1: M yaz.
Adım 2: El resmi çiz. Adım 3: O yaz.
Adım 4: işaretini çiz. Adım 5: A yaz.

Gelecek ay görüşürüz Okurcan. Arkadaşlarına benden bahsetmeyi unutma.

Hazırlayan: Dilek Açıkgöz

 

CEVAPLAR

DİKDÖRTGEN DİKEY DİKİŞ DİKEN DİKKAT DİKMEK

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*