Eksi Limanı’na Yolculuk

Merhaba Okurcan,
Bak, görüyor musun? Doğada ne kadar çok ağaç eksilmiş. Evet, eskiden burası bir ormandı. Yıllaaar, yıllar önceydi. İnsanlar
bu ormana gelir, piknik yaparlardı. Çocuklar oyun oynarlardı. Piknik bitince herkes çöpünü toplar, ormanı tertemiz bırakırdı.

Ancak günlerden bir gün pikniğe gelen bir aile, çöpleri toplama konusunda çok da titiz davranmadılar. İçeceklerinin cam şişelerini gelişigüzel bir şekilde ormanda bıraktılar. Birkaç cam şişenin ormana zarar verebileceğini düşünmemiş olacaklar ki böyle davrandılar. Yaz aylarının kavurucu sıcağında güneş ışınları cam şişelere ulaştı. Cam şişelerin içindeki sular mercek görevi gördü. Mercek ışığı tek noktada toplar ve orası ısınır. Cam şişedeki suyun mercek etkisi görmesiyle orman yangını çıktı. Orman- daki ağaçlar kül oldu.

Bunları nereden öğrendiğimi çok mu merak ettin? Çok ilginç bilgiler değil mi? Bu bilgileri öğretmenimden öğrendim Okurcan. İşte Okurcan, yıllar önce yemyeşil bir orman varken şimdi yanmış ağaç gövdeleri var. Burası böyle mi kalacak diye soruyorsun? Tabi ki hayır, bu alan temizlenip yerine çam fidanları dikilecek. Haklısın Okurcan, bu ağaçların büyümesi için çok uzun zaman gerekli. Biz de mi ağaç dikelim? Olur tabi ki. Bir daha ki buluşmamızda fidan getireyim dikelim. Nereye dikeceğimizi mi soruyorsun? Bir araştırma yapar ağacımız için uygun bir yer buluruz. Sen hangi ağacın fidanını dikmek istersin? Hmmm ilginç. Ben de meyve ağacı fidanı dikeyim o zaman. İkimizin de fidanları farklı türlerde olacak.

Bak telaştan bugün hangi limana gideceğimizi söylemeyi unuttum. Bugün EKSİ LİMANI’na gidiyoruz Okurcan. Limana da az kaldı. Seninle bir oyun oynayalım mı Okurcan? Şimdi aklından bir sayı tutuyorsun. O sayıdan bir sayı çıkarıp sonucu bana söylüyorsun. Ben de senin tuttuğun sayıyı buluyorum. Önce ben başlıyorum.

Resfecan: Aklımdan bir sayı tutayım. Tuttum.

Okurcan:……………..

Resfecan: -2, 7. Evet Okurcan, doğru tahmin ettin. Aklımdan 9’u tutmuştum. Aklımda tuttuğum sayıdan 2’yi çıkarınca 7 olur. Sıra sende.

Okurcan:…………..

Resfecan: -5, 13.Süpersin Okurcan. Aklım- dan 18’i tutmuştum. 18’den 5’i çıkarınca 13 olur.

Okurcan:…………
Seninle yolculuğumuz çok keyifli geçiyor. Zaman nasıl geçiyor anlamıyorum. Limana ne çabuk geldik değil mi? Hadi gidip kuralımızı okuyalım.

Kural 13: : Resfebede – işareti gör- düğünüzde bu işareti eksi diye okumanız yeterlidir.

Her zaman olduğu gibi birlikte okuyalım.

Kural 13: Resfebede işareti gördüğünüzde bu işareti eksi diye okumanız yeterlidir.

Her zaman olduğu gibi birlikte okuyalım.

Aferin sana. Sen harika bir çocuksun.

Senin için hazırlanmış resfebeleri okumaya hazır mısın? Çok kolay değil mi? Hadi o zaman kolay gelsin!

Bugün EKSİ LİMANI’ndan ayrılmadan KOLEKSİYON resfebesi yapman gerekiyor. Senin resfebe yaparken zorlanmaman için ipuçları verebilirim. Sen de kağıda resfebeni yapabilirsin.

Adım 1: Kol resmi çiz.

Adım 2:yaz.

Adım 3: Y yaz.

Adım 4: 10 yaz.

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*