Aylar: Kasım 2018

Bulmaca
Mağara
Genç Yazar Çizerler

 

İlk Öğretmenim
İlk Öğretmenim

Oku emrini aldın,
Bize de tebliğ ettin.
İlk öğretmenim,
Sevgili PEYGAMBERİM

Doğruluğu ve güzel ahlakı,
Bize sen öğrettin.
En güzel öğretmenim,
Sevgili PEYGAMBERİM

Kız çocuklarına değer verdin.
Cahiliye adetlerini sildin.
Şefkatli ve merhametli,
Sevgili PEYGAMBERİM

Tatlı sözü, güzel yüzlü,
Güvenilir ve merhametli,
İlk öğretmenim,
Sevgili PEYGAMBERİM.

Elif Nur Müştak

Okuldaki Kazalara Karşı Dikkat!
Okuldaki Kazalara Karşı Dikkat!

Sevgili arkadaşlar,
Bu ayki yazımda, sınıfça çok üzüldüğümüz bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum.
Geçen hafta, birkaç arkadaşımız teneffüste sıralarla oynarken, bir arkadaşımızın parmağı sıraların arasına şıkıştı. Hemen öğretmenimizi çağırdık. Onlar da ailesine haber verdiler ve acilen arkadaşımızı hastaneye götürdüler.
Tırnağı çıkmış. Bir süre okula gelemeyecekmiş. Her gün pansumana gidiyormuş.
Bütün sınıf çok üzüldük. Sıralarla oynayarak parmağının sıkışmasına sebep olan arkadaşlarımız da çok üzülüp pişman oldu. Ama artık yapacak bir şey yoktu. Bir an önce iyileşmesi ve aramıza dönmesi için dua ediyoruz.
Arkadaşlar, sonunda üzüleceğimiz olaylar yaşamamak için okulda kendimize ve arkadaşlarımıza zarar verecek oyunlar oynamayalım. Sıra, masa, tahta  gibi okul araç-gereçleriyle oyun oynanmaz.

Lemanur Yükselten

Çizgilerle Deyimler “Dut yemiş bülbül”
Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Mikrobik hastalıklardan korunmak için herkesin yapabileceği en etkili ve en pratik şey nedir?

a) İlaç kullanmak

b) Vitamin hapı içmek

c) Elleri sık yıkamak

2) Kasım ayının hangi gününü Öğretmenler Günü olarak kutlarız?

a) 4 Kasım

b) 10 Kasım

c) 24 Kasım

3) Bir çocuk tabakta bulunan 7 kurabiyenin 2’si hariç hepsini yerse tabakta kaç kurabiye kalır?

a) 7 b) 2 c) 5

4) Defter üzerinde gezer, tüm hataları siler. Bilmecede hangi okul malzememizden bahsedilmektedir?

a) Kalem b)c) Silgi

5)“Her işime Allah’ın adıyla başlarım” manasına gelen, her çocuğun mutlaka bildiği cümle hangisidir?

a) Selamün âleyküm

b) Sübhaneke

c) Bismillahirrahmanirrahim

6) “…….. büyüyen çocuk susuz ağaca benzer.” Cümlesini aşağıdaki hangi kelime doğru tamamlar?

a) Dondurmasız

b) Kitapsız

c) Televizyonsuz

7) Aşağıdakilerden hangisi Peygamber Efendimizin (asm)’in isimlerinden değildir?

a) Ahmed b) Mahmud c) Ömer

8) Günümüzde en çok inanılan üç din için de çok önemli özelliklere sahip olan mukaddes mekân hangi şehirdedir?

a) Kudüs b) Medine c) Mekke

9) Elimde 50 kuruşum var. Babam 75   kuruş daha verdi. Kumbaramı açtığımda 7 liram daha oldu. Toplam kaç liram varmış?

a) 8.50 b) 8.25 c) 8

10)Kur’ân-ı Kerim’in tek satırlık olan en kısa suresi hangisidir?

a) Kevser b) Fatiha c) İhlâs

11) Bir zamanlar birçok şehri bizim ülkemize ait olan ve şu anda göç aldığımız komşu ülkemiz hangisidir?

a) Irak b) Suriye c) Bulgaristan

12) Peygamber Efendimiz (asm) vefat ettikten sonra, O’na ahirette ilk kim kavuşmuştur?

a) Kızı Fatıma

b) Eşi Aişe

c) Eşi Hatice

13)“Y” alfabemizin kaçıncı harfidir?

a) 27 b) 19 c) 28

14) Ateşin yakmadığı, balığın yemediği, bıçağın kesmediği kişilerin ortak özelliği neydi?

a) Peygamber olmaları

b) Genç olmaları

c) Müslüman olmaları

15) Sonbahar aylarının gelmesiyle serinleyen havada en çabuk hangi hastalığa tutuluruz?

a) Alerji b) Grip c) Bronşit

16) Sözlük, ansiklopedi, yazım kılavuzu gibi kitaplar hangi tür kitap grubuna girer?

a) Çocuk kitapları

b) Meslek kitapları

c) Başvuru kitapları

17) “Havada uçar kanadı yok. Şekere benzer tadı yok” cümlesinde anlatılan şey nedir?

a) Serçe b) Dolu c) Kar

18) Namazın her rekâtında mutlaka okunması gereken çok değerli suremiz hangisidir?

a) Felak b) Besmele c) Fatiha

19) Yaratılış özelliği ile ilgili eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

a) İnsan-toprak

b) Melek-nur

c) Şeytan-nur

20) Namaz kılarken yaptığımız her bir hareketin ismi vardır. Alnımızı yere koymamızın adı nedir?

a) Rükû b) Secde c) Kıyam

TESTİN ÇÖZÜMÜ: 1-C, 2-C, 3-B, 4-C, 5-C, 6-B, 7-C, 8-A, 9-B, 10-A, 11-B, 12-A, 13-C, 14-A, 15-B, 16-C, 17-C, 18-C, 19-C, 20-B

 

Fuar’da Can Kardeş Rüzgârı
Fuar’da Can Kardeş Rüzgârı

Geçen ay gerçekleştirilen 2. Eskişehir Kitap Fuarı, Can Kardeş okurlarıyla coştu.
Can Kardeş Dergisi aynı zamanda çocuk yayınları ile stantta yerini aldı.
Standa gelen çocukları bir sürpriz bekliyordu. Dergimizin Yayın Koordinatörü Demirhan Kadıoğlu, kitap alan miniklerin karikatürlerini çizdi.

Çocukların karikatürlerini çizen Kadıoğlu Ağabey aynı zamanda onlarla sohbet etti.
Editörümüz İrem Demir ise, dergi ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı.
İrem Demir, “Bu tür organizasyonlarda Can Kardeş Dergisi ve yayınları olarak mutlaka yer almalıyız. Dergi ve kitaplarımız tüm çocuklara ulaşmalı.” dedi.

Can Kardeş Yayınları ve dergisi tam kadro görev başında hazır bulunurken, Can Kardeş’in gönüllü ablaları da hizmette yerini aldı.

“Eğitim Ailede, Öğretim İse Okulda Başlar”
“Eğitim Ailede, Öğretim İse Okulda Başlar”

2007 yılında Türkçe öğretmenliğinden mezun olan Ela Nur Turhan, özel bir kolejde çalışıyor.
24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanır.
Biz de bu özel gün dolayısıyla Ela Nur Hanım ile mesleği üzerine konuştuk.

Sizce ideal bir öğretmen nasıl olmalı?

İdeal öğretmen öncelikle mesleğini severek yapmalıdır. Öğrenme / öğretme etkinliklerini iyi planlamalı; eski “geleneksel”
tutumlardan vazgeçip, “öğrenci merkezli” öğretmeye doğru yol almalı; düşünen, sorgulayan, araştıran, eleştiren, çok yönlü okuyan bireyler yetiştirebilmek için öğrencileri etkin kılmalıdır.

Farklı karakterlere uygun, alternatif bir eğitim nasıl verilir?

Eğitim-öğretim geliştirme konusunda öncelikle öğrencilerin çok iyi gözlenmesi gerekmektedir.
Bireysel farklılıklara dikkat edilmelidir. Bu farklılıklar ölçü alınarak sınıflar oluşturulmalıdır. Öğrencilerin yetenek ve ilgilerine dikkat edilmesi ve yapılabiliyorsa küçük yaşlardan itibaren geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Eğitimde otorite mi, sevgi mi esas alınmalı?

Eğitimde otorite her zaman olmalıdır. Fakat bu otoritenin yanında korku değil sevgi-saygı olmalıdır. Çoğu öğrenci sevdiği öğretmenin dersinde başarılı olmuştur. İlgi ve yetenek sevgiyle beslenip gelişir. Öğrencinin gözünün içine sevgiyle bakmalıyız. İlgiyle sevgiyle sırtına dokunmak dahi öğrencinin kendini değerli hissetmesini sağlar.

Türkçe dersini öğrencilerinize nasıl sevdiriyorsunuz?

Öncelikle sık sık karşılaştığım bir durumu paylaşmak istiyorum. “Öğretmenim Türkçe biliyoruz ama neden dersi var?” Türkçe anadilimiz. Duyarak öğrendiğimiz bir dilin özelliklerini ne yazık ki etraftan öğrenemiyoruz. Bu dilin kurallarını bilmeden, başka bir dili öğrenmeniz söz konusu olamaz. Okuduğunu anlayan, anladığını yorumlayan, yorumladığını ifade edebilen bireyler Türkçe’yi bilmekten geçer. Öğrencilerimizi bugünün küçüğü yarının büyüğü olarak görmeliyiz.

Eğitim ve Öğretim arasındaki farkı nasıl tanımlayabiliriz?

Eğitim ve öğretim birbirinden farklı kavramlardır, bireyin birçok anlamda kültürleşme sürecidir.
Eğitim aileden başlar. Öğretim ise okul hayatıyla başlar. Eğitim daha kapsamlıdır hayat boyunca devam eder. Her eğitim öğretim olamaz ama her öğretim eğitimin bir parçasıdır.

RÖPORTAJ/ KÜBRA ÖRNEK 

Ben Öğretmen Olsaaaammm!
Ben Öğretmen Olsaaaammm!

Öğretmenim,
Canım benim canım benim,
Seni ben pek çok,
Pek çok severim.
Sen bir ana,
Sen bir baba,
Her şey oldun,
Artık bana.

Evet arkadaşlar, öğretmenimiz işte bu şarkı sözünde söylendiği gibi…
Peki, sizlere sorduk;
“Sen nasıl bir öğretmen olurdun?”
Haydi, cevapları hep birlikte okuyalım!

Süeda Nur Acar: Güzel davranırdım. Meselan şaka yapar, onları güldürürdüm.
Matematik, Türkçe, Hayat bilgisi veya başka şeyler yaptırırım.

Salih Müştak: Ben arkadaş canlısı iyi ve bilgili bir öğretmen olmak isterdim.

Ahmet Enes Acar: Ben iyi bir öğretmen olsaydım çocuklara çok iyi bakardım, onları çok severdim. Çocuklara hep derslerini yaptırırdım. Beden, resim yaptırırım.

Fatma Berra Duray: Ben iyi kalpli, çocuklara söz veren, öğrencilere iyi davranan bir öğretmen olurum.

Aziz: Öğretmenler genelde derslerde kızları daha çok kaldırıyor. Öyle yapmazdım.
Eşit kaldırırdım.

Işık: Her dersi beden yapardım. Çünkü dersler sıkıcı, öğretmenler sınıfı eğlenceyle yönetmeyi bilmeli.

Elif Nur Müştak: Ben çocukları sıkmayan yumuşak ve güler yüzlü bir öğretmen olurum.