Kızılcıklar oldu mu?

kızılcık

Kızılcık (Cornus mas), adını renginden ve boyutundan alan şifalı bir bitkidir. Ekşi aromalı meyvesi reçel, tarhana ve hoşaf gibi pek çok yiyeceğin yapımında kullanılır. Odunu ise lifli ve esnek dokusu nedeniyle baston ve sopa yapımında oldukça gözdedir.

Dede Korkut’ta “kızılçuk” olarak ismi geçen bu ağaç pek çok efsane ve destanda yer bulmuş. Gordion Düğümü efsanesinde bahsi geçen düğüm kızılcıktan yapılmadır. Efsaneye göre Büyük İskender ordusuyla Anadolu’yu geçerken yolu Gordion’a (Yassıhöyük) düşer. Halk arasında şehrin tapınağında bulunan özel bir araba bulunduğunu öğrenir. Ancak bu araba kızılcık dallarından örülmüş bir kördüğümle bağlıdır. Bu düğümü çözecek kişinin bütün Asya’yı yöneteceği kehaneti dolaşmaktadır. Bunu duyan imparator düğümü çözmek için oraya gider. Ancak ne kadar uğraşırsa uğraşsın düğümü bir türlü çözemez. Bunun üzerine kılıcını çeker ve düğümü keser. “Gordion düğümünü kesmek” tabiri bu olaydan türer, çözümü zor olan bir sorunu kaba kuvvetle halletmek anlamına gelir.

Kızılcığın efsanelere bu derece fazla konu olmuş olması, sence de hem coğrafyamızda hem de kültürümüzde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu göstermiyor mu?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*