Çocukların temel hakkı sağlıklı temiz bir çevre (2023/11)

ne haber çevre

20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda hayat mücadelesi veren çocukları korumak ve şartlarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzalamıştır. Bu vesileyle BM’nin Çocuk Hakları Komitesi’nin sesini duyurmak istedik. Komite, devletleri, iklim değişikliğine odaklanarak çocuk hakları ve çevre konusunda acilen harekete geçmeye davet ediyor.

SAĞLIKLI BİR ÇEVRE İÇİN

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi çocukların temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede büyüme hakkını bugün ilk kez açıkça tanıdı. Üye ülkelerin, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerine ilişkin kapsamlı bir yorum yayımladı.

1989 yılında hazırlanan ve 196 devlet tarafından onaylanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çocukların yaşama, hayatta kalma, sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişme hakkı gibi evrensel hakları ele alınmaktadır. Komite’nin Genel Yorumları, belirli bir bu konuya da mevzuat alanı ile ilgili olarak bu hakların nasıl yorumlanacağına ilişkin hukuki rehberlik sağlar.

TEMİZ SU VE SAĞLIKLI ÇEVRE ŞART

UNICEF Çocuk Hakları ve İklim Eylemi Savunuculuğu Özel Danışmanı Paloma Escudero: “İklim finansmanı ve politikaları ile ilgili kararlar alınırken çocukların ihtiyaçları halen ihmal ediliyor” dedi. “Bunun artık değişmesi gerek. Genel Yorum kapsamında çocukların eğitim, temiz su ve sağlıklı bir çevre gibi haklarını etkileyen tüm alanlarda iklim değişikliği ile ilgili eylemlere öncelik vermeleri için devletlere acil bir çağrıda bulunuluyor. İklim krizi, aynı zamanda çocuk hakları krizidir. Tüm hükümetler, gezegenin her köşesindeki her bir çocuğun, özellikle de bu soruna en az neden olan ancak en tehlikeli sellere, kuraklıklara, fırtınalara ve sıcağa maruz kalan ülkelerde yaşayan erkek ve kız çocuklarının haklarını korumakla yükümlü.”

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*