Cennette Burak

Sevgili arkadaşlar;
Biz elhamdülillah Müslümanız. Yani İslam dinine bağlıyız.
İslam dininde iki büyük bayram bulunmaktadır:
-Ramazan Bayramı
-Kurban Bayramı…
Ramazan Bayramı’nı iki ay önce hep birlikte eda ettik.
Şimdi sıra geldi Kurban Bayramı’na peki, Kurban Bayramı’nda kurban kesmenin önemi nedir,
önce buna bakalım.
Kelamların en güzeli Kur’ân’ın birçok ayetinde kurban kesimine dair işaret bulunmaktadır. Kurban kesmek bir ibadet olduğu kadar bir imtihan vesilesidir. Öyle ki; Hz. İbrahim ile Hz. İsmail’in Cenab-ı Hak’kın emrine İtaat konusunda verdikleri başarılı sınavın bir öyküsüdür bu.
Böylelikle biz de kurban keserek benzer bir itaate hazır olduğumuzu sembolik olarak göstermiş oluyoruz.
Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini korumuş olur. Mü’minler her kurban kesiminde
Hazreti İbrahim ve oğlu Hazreti İsmail’in hatırasını tazelemiş olur.
Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar.Ha bir de sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur.

Nasıl mı?
Özellikle et satın alma imkânı bulamayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha
belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun
bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.
Böylelikle bizi yaratan Yaratıcı’ya daha fazla yakınlaşır ve günahlarımızın bağışlanmasına sebebiyet veririz.
Kurban Bayramı’nda aynı zamanda İslamın beş şartından biri olan Hac ibadeti de yerine getirilir. Bu maksatla yıl boyunca mukaddes topraklara milyonlarca mü’min akın edip, kardeşliğini pekiştirmektedir. Şimdi bazı arkadaşlarımız kurban edilen
hayvanlara üzülebilir. Ama şu gerçeği de hatırlatmakta fayda var; Allah’ın nihayetsiz kudretinden uzak değil ki; nasıl görev başında vefat eden bir kişi, “şehitlik” mertebesine ulaşır, aynen öyle de kurban edilen bir koyun veya büyük baş hayvanlar da ahirette cismani bir vücud verilerek, sırat köprüsü üstünde sahibine “Burak” gibi bir bineklik mertebesi ile mükâfatlandırılır.
Öyle ya; öteki ruhlar gibi hayvanların dahi, kendilerine mahsus Allah tarafından verilen fıtri görevleri var ve vazifelerinden dışarı çıkmayıp itaat ettikleri için adeta öteki tarafta ücretlendirilir. Allah’ın hazinesi tükenmez ve sonsuzdur. O halde o hayvancıkların bu dünyadan gitmelerine incinmeyelim ve hatta memnun olalım.

Allah’ım; bize kurban ettiğimiz hayvanın, “Burak” olarak sırat köprüsünden geçirmeyi nasip et.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*