Aşure Günü ve Muharrem ayı (2023/07)

muharrem ayı

Aşure’nin hikâyesini bilir misiniz?

Anlatalım; Hz. Nuh (as) peygamberimizin devasa gemisi, büyük tufandan sonra Ağrı Dağı’nda durur… Bu vesileyle ailesi özel bir yemekle bunu kutlamak ister. Ancak erzakları neredeyse tükenmek üzere olduğundan, geride kalanla özellikle tahıl, kuru meyve ve benzeri türleri bir araya getirip, pişirirler. Böylelikle “aşure” denen bir yiyecek ortaya çıkar.

Mânâ itibariyle “Onuncu” demek olan aşure, adını sadece Hz. Nuh’un (as) gemisinin tufandan Muharrem Ayının 10’undan kurtulmuş olmasından almaz. Hadis kitaplarına göre aşure gününe bu ismin verilmesinin başka bir hikmeti, Allah’ın aynı gün 10 peygamberine 10 değişik ikram ve ihsanda bulunması olarak bilinir.

** *

Muharrem ayı 2023 yılında 19 Temmuz Çarşamba günü başlayacak. Bugün aynı zamanda Hicri Yılın ilk günüdür.

10 MUHARREMDE ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ

“Muharrem” hürmet edilen anlamı taşır. Bu ay, Peygamber Efendimizin (asm) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Ebu Davud, Savm 55). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahi feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Peygamber Efendimiz şöyle buyur- muştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; EbûDâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem’in onuncu günü âşûre günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92).

Zira Efendimiz (asm), âşûre gününde oruç tutmuş ve bunu biz ümmetine tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).

“BİZ MUSA’YA DAHA YAKINIZ.”

Efendimiz (asm) bir gün Medine’ye gelince, Yahudilerin âşûre gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu.

Onlar da; “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (asm) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etmişti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128).

FAZİLETLERİ

Nihayetinde, Muharremin onuncu günü bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile oruç tutmak sünnettir.

Bunun dışında Muharremin onuncu gününde;

-Yıkanmak,

-Gözlere sürmek çekmek,

-Süslenmek, kına yapmak,

-Bayramlaşmak,

-Hububat ile karışık aşure pişirmek

-Sadaka vermek,

-Mescitleri ziyaret etmek,

-Kurban kesmek gibi davranışlar “mübah”tır.

Mübah ise, yapılmasında sakınca görülmeyen hal ve hareketlerdir.

Hele onuncu günde “aşure” pişirmek, dağıtmak, geleneklerimizce benimsenmiş güzel bir adettir.

Aşure günü ve Muharrem Ayı hepimize mübarek olsun.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*