Mevlana’dan öğreneceğimiz çok şey var! (2022/12)

Merhaba değerli okuyucular, bu ay Ne Haber köşemizde sevginin, sabrın, barışın, hoşgörün sembolü Mevlana Celaleddin Rumi’den bah- sedeceğiz. Biliyorsunuz ki her yıl 7-17 Aralık tarihleri Mevlana Haftası olarak kutlanıyor. Hayatıyla ve yazmış olduğu eserlerle dünyaya örnek olan bu güzel insandan bizim de öğreneceğimiz çok şey var.

“NE OLURSAN OL YİNE GEL!”

Hz. Mevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü (07-17 Aralık 2022) Uluslararası Anma Törenleri’nin (Şeb-i Arûs), bu yıl 86.’sı gerçekleştirilecektir. Törenler boyunca Konya Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılacak olan sema programlarının yanında birçok kültürel etkinlikler de yer alacak. Siz de katılmak isterseniz sayfanın en altındaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Mevlana sadece ülkemizde değil dünyada da bilinen, düşünceleri yüzyıllar ötesini bile etkilemiş bir düşünce ve din adamıdır. Hoşgörü ve dinde kolaylığı anlatan “Ne olursan ol, gel!” sözüyle kâinatı kucaklar. Bu büyük insanı anmak ve fikirlerini daha iyi anlamak amacıyla Aralık ayında Mevlana Haftası olarak kutlanır. Şimdi bu vesileyle O’nun çağları aşan fikirlerinden bahsedeceğiz. Günümüz insanlarının O’ndan öğreneceği çok dersler var.

mevlana

“YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL”

Mevlana’nın güzel fikirleri okumakla bitmiyor. Ama en çok duyduğumuz herkesin de bilmesi gereken, iyilikleri çoğaltıp kötülükleri azaltacak yedi güzel öğüdünü hatırlayalım:

1. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

2. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

3. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.

4. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

5. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

6. Hoşgörülülükte deniz gibi ol.

7. Ya Olduğun Gibi Görün, Ya Göründüğün Gibi Ol.

mevlana

“HAMDIM PİŞTİM, YANDIM”

Hayatını “Hamdım, piştim, yandım” sözleri ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 Pazar günü Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Her yıl, Mevlana’nın vefat yıl dönümü Aralık ayında yapılan Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinde kutlanır. Biz de O’nu tanıyarak ve eserlerini okuyarak anabiliriz.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*