Peygamberler diyarı: Kudüs

arif kudüs

Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî ve Mescid-i Aksa… Müslümanların üç büyük mescidi. Mescid-i Haram Mekke’de, Mescid-i Nebevî Medine’de, Mescid-i Aksa ise Kudüs şehrinde.

O seneye kadar Arif, ailesiyle birlikte Mekke ve Medine’ye gitmiş, fakat Kudüs’ü ziyaret etmek hiç nasip olmamıştı. Dolayısıyla Mescid-i Aksa’yı çok merak ediyordu.

Derken o sene sürpriz bir gelişme yaşandı; Arif ve ailesi için Mescid-i Aksa’yı ziyaret etme imkânı doğmuştu. Hem de Kudüs’ü fetih yıldönümünde. Heyecanla bu mukaddes yolculuğa çıktılar.

Başta Mescid-i Aksa olmak üzere Kudüs’teki ziyaret mekânlarını tek tek gezdiler. Çok önemli ve güzel bilgiler topladılar. Arif gezdiği yerlerin hem resimlerini çekiyor hem de bazı notlar alıyordu.

Meselâ, aldığı notlardan biri, Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın, Kâbe’den sonra yeryüzünde inşa edilen en eski mabet oluşuydu.

kudüs

Bir diğer ilginç bilgi, Müslümanların ilk kıblesinin Mescid-i Aksa olmasıydı. Yani Peygamberimiz (asm) ve Müslümanlar namaz kılarlarken önceleri Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya doğru yönelirlermiş. Daha sonra Allah, Kâbe’ye yönelmeyi emretmiş ve ondan sonra da kıblemiz Kâbe olmuştu.

Mescid-i Aksa, aynı zamanda Peygamber Efendimizin (asm) büyük bir mucizesine de sahne olmuştu. İsra ve Miraç mucizeleri burada yaşanmıştı. Yani Peygamberimiz (asm) bir gece vakti Mekke’deki Mescid-i Haram’dan buraya gelip, bütün peygamberlere burada namaz kıldırıp, buradan da Allah katına yükselmişti.

Müslümanlar bu yönleriyle Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı hep mübarek bilip hürmet etmişlerdi. Peygamberimizin (asm) vefatından sonra da, Hz. Ömer’in (ra) halifeliği döneminde Kudüs fethedilerek İslâm hâkimiyetine girmişti.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*