Aşure Ağacı

aşure ağacı

Bir ağaç kaç meyve verir?

Tabii ki bir çeşit meyve verir.

Peki bir ağaçtan tam 40 meyve alınabilir desek?

Kaç kişi inanır buna?

Bir üniversitenin sanat profesörlerinden Sam Van Aken bu hayalini gerçekleştirmiş ve bir melez ağaç ile bu durumu gerçeğe dönüştürmüş.

Nasıl mı?

Van Aken, Bir gün, 2008 yılında, New York Eyaleti Zirai Araştırma İstasyonu’ndaki bir meyve bahçesinin ödeneksizlikten kapanacağını öğreniyor.

Van Aken, atalık, antika ve yerli meyve çeşitlerinin yetiştirildiği ve kimi ağaçları 150-200 yaşında olan bu bahçenin kapanmasının bu eski ve az bulunur meyve çeşitlerinin de yok olması anlamına geleceğini bildiğinden, meyve bahçesini satın almış. Sonra da, değişik ağaç türlerini tek bir ağaç gövdesine aşılamak üzere çalışmaya başlamış.

Böylelikle 40 meyveli bu şaşırtıcı ağacı geliştirmesi mümkün olmuş.

Yaklaşık beş yıl sonra, Van Aken ilk “40 meyve” ağacını tamamlamış.

Dünya üzerinde şimdilik sadece 16 adet bulunan, tam 40 farklı meyve verebilen bu ağaç, senenin büyük çoğunluğu diğer ağaçlar gibi görünüyor.

İlkbahar aylarında, size pembenin ve kırmızının 50 tonu dedirtecek kadar güzellikte renkleriyle baharın habercisi oluyor. Yaz sonunda ise 40 farklı çekirdekli meyve hasadı vermeye başlıyor.

Aslolan bu meyvelere tadını ve lezzeti verenin “Kim” olduğunu bilmektir. Milyonlarca çeşit meyveyi tek bir emirle yaratan bir “Kudret”e elbette hiçbir şey ağır gelmez. Üstelik dünya kurulalı beri her sebze ve meyve lezzetinden bir gram bile kaybetmeden günümüze kadar gelebilmiş.

Rabbim hem sanatı hem de yaratıcılığı ile düşünen insanların aklına kapı açıyor ve “düşünmez misin?” der.

Peki düşünüyor muyuz gerçekten?

Dergimize abone olmak için tıklayın!

Her ağaç bir kelime, her meyve bir harf

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*