Maddi ve Manevi Refleks

Sıcak bir şeye yanlışlıkla dokunduğunuzda ne yaparsınız?

Veya gülü tutmak isterken elinize diken battığında?

Ya da yemek yerken boğazınıza bir şey kaçtığında fazlaca öksürdünüz mü?

Sevgili can kardeşlerim, vücudumuz Rabbimiz tarafından güzel bir şekilde programlanmıştır. Vücudumuz yabancı uyarıcılara karşı tepki verir. Vücuda zararı olabilecek bu uyarıcılara karşı verilen ani tepkilere refleks denir. Rabbimiz bedenimizi birbirine bağlı ve beyne haberler gönderen kablolara benzer sinirlerle yaratmıştır. Sıcak bir şeye dokunduğumuzda bu sinirler beyne haber gönderir ve beynimiz bizi uyarır. Aniden elimizi çekeriz.

Ya da yemek yerken nefes borumuza kaçan küçük parçalar öksürük refleksiyle dışarı atılır. Aslında bu sinir ağları birbirinin içine geçmiş ve karışmış gözükse de her şeyin idaresi elinde olan Rabbimizin emriyle hareket ettiğini gösteriyor.

Vücudumuz maddi olarak bu şekilde korunmuş olur. Cenab-ı Hak manevi hayatımızın ve ruhumuzun, kalbimizin zararlı şeylere karşı bizi uyarması için de vicdanımızı vermiştir. Nasıl ki sıcak bir şeye dokunduğumuzda beynimiz bizi ondan uzaklaştırmak için sinyal gönderir. Aynı şekilde vicdanımız da ahiretimize zararı olan şeylerde bize uyarılar göndererek bizleri o tehlikeden kurtarmaya çalışır. Kötü bir şey yaparken içimizde hissettiğimiz o huzursuzluk aslında Rabbimizin bizlere bir nimeti sevgili can kardeşlerim. Bizi günahtan uzaklaştırmaya çalışan muhteşem bir sistem vicdanımız.

Vicdanınızın sesi her daim açık olsun sevgili dostlar, bir sonraki sayıda görüşmek dileğiyle…

1 Comment

  1. Bu denli güzel paylaşımlar için çok teşekkür ederiz elinize emeğinize sağlık.
    Rabbim bu denli ahiret bilinçli nesiller yetiştirmeyi nasip etsin

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*