Fethin Sembolü Ayasofya

İstanbul’un fethi, tarihi olarak kaydedilen en önemli olaylardan biridir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı Fatih Sultan Mehmet Han, 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fethiyle uzun yıllar kilise olan Ayasofya’yı camiye çevirmiş, manevî bir fetih de gerçekleştirmişti.
İstanbul’un fethinin en önemli sembollerinden biri olan Ayasofya, milli ve manevî değerlere sahip herkes tarafından ecdadımızın emaneti olarak görülmeli, sahip çıkılmalıdır. Biz de bunun farkında olarak, İstanbul’un fethinin yıl dönümü dolayısıyla, Ayasofya Cami’sini ziyaret ettik.

Çocuklar Ayasofya’ya renk kattı
Ayasofya sadece manevî değil, sanat ve mimarisiyle de dikkat çekiyor. Ayasofya, dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ne yazık ki, Ayasofya’ya gidip vakit namazını kılamasak da, manevî havasını fırsat bilip dua ettik. Farklı ülkelerden gelen miniklerle tanışarak, onlara Ayasofya’nın değerini anlattık. Can Kardeş Çocuk Dergisi’ni tanıttık.

Diller farklı olsa da hepsinin yüzünde aynı ifade vardı. Gülerek bize samimiyetlerini gösterdiler. Ayasofya, manevî konumu itibariyle de herkesin ilgisini çekiyor. Özellikle Osmanlı döneminde yapılan çalışmalarla ve Mimar Sinan’ın eklediği minarelerle güçlendirilen Ayasofya, şimdi ne yazık ki müze olarak varlığını sürdürüyor. Bu duruma karşı tutumunu dile getiren Fâtih Sultan Mehmed Hân, Ayasofya Cami’sinin maksadından başka gayeye değiştirilmesine katiyen karşı olmuştur.

(Fatih Sultan Mehmed Han, Ayasofya Vakfiyesi, 1 Haziran 1453)

İnşaallah tekrar ibadethaneye çevrilir
Tarihçi-Yazar Latif Salihoğlu, Ayasofya’nın manevî değerini şöyle açıklıyor: “29 Mayıs 1953’te Fatih Sultan
Mehmet tarafından İstanbul fethedilince, Ayasofya’nın statüsü de değişti. Beş yüz yıla yakın cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934’te alınan bir Bakanlar Kurulu Kararıyla müzeye dönüştürüldü. Dileriz ki, burası tekrar camiye ve ibadethaneye çevrilsin.”
Evet, Bediüzzaman’ın dediği gibi: “Ayasofya, Hıristiyanlığın İslâmiyete devir ve tesliminin bir âbidesidir. Kilise iken camiye çevrilmiştir, inşaallah yine cami olacaktır.”

HABER/Kübra Örnek

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*