İri Limanına Yolculuk

Merhaba Okurcan,

Nasılsın? Ben de iyiyim, çok teşekkür ederim. Hadi hemen yolculuğa çıkalım. Yolumuz uzun olduğu için vakit kaybetmeden yola çıkmalıyız. Bugün İRİ LİMANI’na gidiyoruz.

Bak Okurcan, sana çiçek getirdim. Adını bilmiyor musun? Bu çiçeğe iskelet çiçeği diyorlar. Çok garip bir adı var değil mi? Aslında bu çiçeğin farklı adları da var. Kristal çiçek, cam çiçek gibi. Ama ben en çok iskelet çiçeği adını seviyorum. Sen en çok hangi adını beğendin? Tahmin etmiştim. Bu çiçeğin bir özelliği var. Şimdi beyaz renkli gördüğün bu çiçek, yağmurda ıslanırsa şeffaflaşıyor. Saydam hâle geliyor. Islanınca çiçeğin renginin değişmesi sana da çok ilginç geldi, öyle mi? İlk duyduğumda ben de çok şaşırmıştım. Islanınca çiçeğin görüntüsü neden değişiyor sana anlatayım. Çiçeğin taç yapraklarında beyaz renk pigmentleri bulunuyor.

Biliyorsun ki, çiçekler içindeki renk pigmentleri sayesinde rengârenk görünüyor. Çiçeğin taç yaprakları ıslanınca, beyaz renkli pigmentlerin etkisi kayboluyor. Bu nedenle de çiçek şeffaflaşıyor. Kuruduğu zaman mı? Kuruduğu zaman yine eski hâline dönüyor. Bu durum çiçeğin taç yaprakları ıslandığında ortaya çıkıyor. Diğer çiçeklerde renk pig- mentleri yağmurdan etkilenmiyor Okurcan. Bu durum sadece iskelet çiçeğinde yaşanıyor. Sana getirdiğim çiçeği istersen evinde yetiştirebilirsin. Ama bahçede yetiştirmen daha uygun olur. Çünkü iskelet çiçeği bahçeyi sever. Bahçenizde hangi çiçekler var Okurcan? En çok hangi çiçeği seviyorsun? Bizim bahçemizde de çeşitli çiçekler var. Hepsi açınca seyrine doyum olmuyor. Bak Okurcan, limana yanaşıyoruz. Ne kadar güzel değil mi? Limanda rengârenk çiçekler var. Hadi bakalım, önce kuralımızı okuyup, resfebemizi çözelim.

Kural 18: Resfebede bazen harfler diğer harflere göre büyük yazılır. Böyle harflerin başına veya sonuna iri kelimesini koyarak okuyunuz.

Resfebeyi okumak için sabırsızlandığını biliyorum Okurcan.

Birlikte okuyalım.

Evet Okurcan, bence de çok kolaydı.

Resfebeyi okurken hiç zorlanmadın. Şimdi sıra sen de, limandaki diğer resfebeleri okuman gerekiyor.

Okurcan; sen resfebeleri çözerken, ben de limandaki işlerimi bitireyim. Birkaç işim var ama uzun sürmez, hemen gelirim.

Şimdi de senin BİRİCİK kelimesinin resfebesini yapman gerekiyor. Her zaman olduğu gibi sana ipuçları vereceğim. Kolay gelsin Okurcan.

Adım 1:B yaz.
Adım 2: Kocaman C yaz.
Adım 3: Kocaman İ yaz. olmalıdır. Adım 4: Kocaman K yaz.

CEVAPLAR: GİRİŞ BİRİKİM CİRİT PİRİNÇ KİRİL ÇİRİŞ DİPDİRİ GİRİŞİM

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*