İnfak nedir?

infak hediye

Sevgili arkadaşlar, bu sayımızda yepyeni bir sayfa açıyoruz;

Kelime Dağarcığı.

Kelimeler gelecek kuşaklar için birer köprüdür. Bazı kelimeler var ki, unutmuş veya unutturulmuştur. Biz istedik ki, bu sayfamızda unuttuğumuz kelimeler veya kavramları hatırlamaya çalışalım ve geçmişimizle olan bağımızı tazeleyelim…

Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayının gelişiyle birlikte “İnfak” nedir, ne değildir, gelin hep birlikte öğrenelim istedik.

“İnfak” demek, Allah’ın rızasını kazanmak niyetiyle harcamada, maddi ve manevi yardımlarda bulunmak anlamına gelir.

infak

Bu kelimeyi özetle analiz edersek; “infak” etmenin bir hikmeti de, insanı ruh, kişilik ve karakter bakımından maddenin esaretinden kurtarmak demektir. Maneviyatın, maddiyata karşı üstün gelmesidir.

Allah’a itaat ve ibadet niyeti taşıyan, İslama ve Müslümanlara yapılan her yardım ve fayda sağlayan her harcama, infak sayılmaktadır.

İnfakın ruha sağladığı en büyük fayda, belki de “vicdan huzuru”dur.

Allah, “Allah yolunda infak edin. Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Amellerin hepsi güzel olsun. Allah iyilik yapanları sever.” (Bakara, 195) buyurur.

*Zekat, dinen zengin sayılanlara… Cömertlik ve infak etmek ise zengin-fakir her müslümana ilahi bir emirdir. Hatta, Kur’an-ı Kerim’de infaka teşvik, zekattan çok daha fazla yer almaktadır. İnfak, zengin/fakir her müslümanın sorumluluğundadır.

Rabbim bizi “infak” edenlerden eylesin!

Dergimize abone olmak için tıklayın!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*