Ayaklarımız (2023/04)

ayak

Vücudumuzun bütün ağırlıklarını taşıyan, istediğimiz yönde onu götüren ayaklarımızdır. Ayaklarımızla yürür, ayaklarımızla merdivenleri çıkarız. Ayaklarımız bizi iyi yerlere götürür. Ayaklarımız bizi şerli yerlerden uzaklaştırır. Yürürken ayaklarımızın acımaması için ayakkabı giyeriz. Ayağımızı onunla sıcaktan ve soğuktan korumaya çalışırız.

Ayaklarımızın bizim için ne kadar büyük bir nimet olduğunu rahatsızlanınca veya yaşlanınca daha iyi anlarız. Herhalde yürümekten mahrum kalanlar ayak nimetinin öneminin ne demek olduğunu daha iyi bilirler.

“Adımını sağlam atmak” diye bir tabir vardır. Ayaklarımız bizimdir. Daha doğrusu bize verilen bir emanettir. Adımlarımızı sağlam atar, istikametimizi sağlam tutarsak, bu emanete iyi davranmış oluruz. Ayakları ile adımlarını o ayakları kendine emanet veren sahibinin izni dışında kullananlar da o emanete hıyanet etmiş olurlar.

Ayaklarımızı temiz tutmak onu yormamak ve sağlığını korumak da bizim için bir görevdir.

Sevgili Peygamberimiz (asm) vücut sağlığını koruma konusunda bize örnek olmuştur. Dikkat edersek günde beş vakit namaz için aldığımız abdestin ayaklarımızın temizliği konusunda ne kadar faydalı olduğunu görürüz.

Evet, insan emin ve güvenilir yollarda yürümek ister. Tehlikeli yerlere de basmaktan ve oralarda yürümekten kaçınır.

Bindiğimiz vasıtaları kullanırken ayaklarımızdan yararlanırız. Yükseklere ayaklarımızla tırmanırız. Ayaklarımız ellerimize yardım eder. Birçok sporu ayaklarımızla yaparız. Okula, iş yerine, çarşıya, parka giderken ayaklarımız bizi götürür. Çoğu zamanda ayaklarımızın değerini anlayamayız.

Ayakkabısının eski olduğundan şikâyet eden bir kimse, ayaklarının sağlam olduğundan dolayı Rabbine ne kadar şükretse azdır.

Ayaklarımız bir ömür bizim arkadaşımız değil mi? Niçin onun sağlığına dikkat etmeyelim, unutmayalım ki sırat köprüsünden bizleri geçirecek olan da ayaklarımızdır. Onun için abdest alırken ayaklarımızı yıkadığımızda “Allah’ım ayaklarımızı sabit kıl, sırat köprüsünden kaydırma” diye dua ederiz.

Evet, eğer kulak verirsek ayaklarımız bizlere çok şeyler söylüyor…

Yazan: Mehmet Erbaş

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*