Evde Kalıyorum Hayal Kuruyorum

Evde kaldığımız zaman içerisinde sürekli aynı yerde olmak canımızı sıkabilir.

Ama bunun üstesinden, ev içinde oyun oynayarak gelmek mümkün… Hatta aile büyüklerini de oyununa katabilirsin. Oyunun, terapi edici özelliğini Psikolojik Danışman Eda Dilara Lale ile konuştuk. İyi okumalar.

OYUN TERAPİSİ NEDİR? EVDE UYGULAMAK MÜMKÜN MÜ?

Nasıl ki bir bitkinin büyüyebilmesi için güneş, yağmur ve verimli toprağa ihtiyaç var. Fertlerin de büyüyebilmesi için kendisi olmasına izin verilmeli, onu olduğu gibi kabul edilmesine ihtiyaç var. Çocuklar ‘derdim var’ demez, ‘oyun oynayalım’ der. Oyun terapisi çocuğa sınırların olduğu, aynı zamanda güven ilişkisi içinde oyun oynayabileceği bir ortam sunar. Her çocuğun içinde kendisini iyileştirme kapasitesi vardır. Oyun terapisinde çocuk bu potansiyelini keşfeder.

Oyun Terapisi 2,5 yaşından 12 yaşına kadar uygulanabilir. Oyun terapisinin ne sıklıkta ve kaç seans süreceği, çocuğun problemine, terapiye uyumuna ve kullanılan oyun terapisi yaklaşımına göre değişir.

Ailelere, evde özel oyun saati planlamalarını ve oyunlarında çocukları yönlendirmeden oyun oynamalarını tavsiye ediyorum.

SOSYAL İZOLASYON DÖNEMİNDE ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ İÇİN TAVSİYE EDECEĞİNİZ OYUNLAR VAR MI?

Sosyal izolasyon dönemi çocukların dış dünyayla ilgili algılarını etkilemiş olabilir. Kaygılarının ve korkularının dışa vurulması gerekmektedir. Aileler çocuklarıyla yönlendirmeden oyun oynadıkları takdirde çocuklar kendilerini ifade imkanı bulabileceklerdir. Yönlendirmesiz oyun dışında çocuğun temas içeren çocuğun kendini bir bebek gibi hissedebileceği oyunlar, güç dengesinin eşitlenmesine yönelik çocukların güçlü rolde olduğu oyunlar, ayrılık kaygısına yönelik saklambaç oyunu, anne karnını anımsatacak minderlerden ev yapma oyunları oynanabilir. Bu oyunlar ayrılığın gerilimini yaşatan, korkuları dışa vurarak iyileşme sağlayan, çocuğun en güvenli hissettiği anne karnını temsil eden oyunlardır.Çocuğunuzun oyunlarda sizi korkutmasına, düşürmesine, yakalamasına, yenmesine izin verin. Bir çocuğu iyileştirecek şeyler ağlamak, kahkaha atmak, oyun oynamaktır. Bunların izin verildiği oyundan daha sağaltıcı bir şey yoktur.

BU SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRMEK İÇİN ÇOCUKLARA NE TAVSİYE EDERSİNİZ?

Her zaman olduğundan daha çok vakit geçirdikleri aileleriyle bol bol oyun oynamalarını tavsiye ederim. Okula giden çocuklara önerim dersleri takip edip verilen ödevleri yapmaları ve arkadaşlarıyla iletişim halinde kalmalarıdır. Sıkıldıklarını biliyorum ve haklı buluyorum. Çocukların kendilerini sıkılmaktan kurtaracak hayal güçlerine güveniyorum.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*