Ayasofya Artık Özgür!

“Hani minarelerinden göklere yükselen, Ta maveradan gelen ezanlar?…
Hani o ilahi devir, ilahi nizamlar?… Ayasofya ses vermiyor,

Ayasofya bir hoş,

Ayasofya bomboş!…” diyordu Osman Yüksel Serdengeçti.

*
Ama şimdi Ayasofya boş değil, daha da hoş. Artık ezanlar daha gür okunuyor minarelerden.

Ayasofya’nın avlusunda oynayan çocuklar, artık caminin içinde koşturacak. Özgür bir kuş gibi kanatlanacaklar.

Fethin en önemli sembollerinden biri sayılan Ayasofya, nihayet ibadete açıldı.

Fethin diyoruz, çünkü Fatih Sultan Mehmet Han, Kontaniniyye’yi fethederek çürümüş bir çağı kapatıp, yepyeni bir çağ açmış, tarihe altın harflerle adını kazımıştı.

İlk işi, haftanın ilk cuma namazında Ayasofya’da saf tutup namaz kılmak ve hutbe okutmak olmuştu. Sonra aşamalı olarak kiliseyi camiye çevirmiş ve Müslümanların hizmetine, yani ibadetine açmıştı.

*

İsmi “kutsal bilgelik” anlamına gelen Ayasofya’nın -fetih öncesinde- başına gelmedik kalmadı.

Ayasofya inşa edildiğinde dünyadaki en büyük yapılardan biriydi. 1500 yıllık tarihinde hem imparatorlara hem de birçok depreme tanıklık etti.

Tarihi o kadar eskiye dayanıyor ki, İstanbul 1453 yılında İstanbul fethedildiğinde Ayasofya, hesaplamalara göre, yaklaşık bin yıldır varlığını sürdürüyormuş.

DÜNYANIN SEKİZİNCİ HARİKASI

Tarihçiler tarafından “Dünyanın 8. Harikası” olarak kabul edilen bu yapı, 1453’te Fatih tarafından İstanbul fethedilince, tam 482 yıl cami olarak hizmet verdi.

Özellikle Osmanlı döneminde yapılan çalışmalarla ve Mimar Sinan’ın eklediği minarelerle depreme karşı güçlendirilen Ayasofya, günümüze kadar varlığını sürdürebildi.

AYASOFYA’NIN HAKKINI VERELİM

Devrin idarecileri tarafından uzun bir müddet müze olarak kullanılan Ayasofya tekrar ibadete açılarak, hürriyetine kavuştu. Yıllarca özlemle beklediğimiz Ayasofya artık özgür. Bundan sonra bize düşen vazife; bu mabedin hakkını vermek ve özlemine kavuştuğumuz gibi ibadetimizi hür bir ortam içinde yapabilmek.

Rabbim hayırlara vesile kılsın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*