Kedilerin bakım merkezi: “Kediversite”

Kediler narin hayvanlardır. Soğuk kış günlerinde dayanamayıp donma tehlikesi geçirebilirler. Bunun bilincinde olan bir grup genç öğrenci harekete geçerek, hasta kedilere bakım merkezi olarak “Kediversite”yi kurdu. 17 Şubat Dünya Kediler Günü dolayısıyla, bu şirin yuvayı size tanıtalım istedik. 2015’in Aralık ayında Karabük Üniversitesi’nde faaliyete başlayan “Kediversite”, şimdi yaklaşık kırk kediye ev sahipliği yapıyor. Üniversite yöneticilerinin destek verdiği projede, yaralı kedilerin yiyeceklerini gönüllüler, sağlık giderlerini ise Safranbolu ve Karabük Belediyesi karşılıyor. Veteriner hekim kontrolünde bakımları yapılıyor.

İnsanları kedileri sevmeye davet ediyoruz

Kediversite, isminin özgünlüğü açısından oldukça dikkat çektiğini söyleyen KBÜ Hayvan Hakları Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr.
Sırma Oya Tekvar, “Sadece öğrencilerin değil, medyanın da ilgisini çekiyor. Bu da bizi çok memnun ediyor. Sosyal medya üzerinden sık sık ihbar geliyor. Bazen sahiplendirme için ne yapabiliriz diye soranlar oluyor. Veya sokakta yaralı kedi gören öğrenciler, Kediversite’nin hocası olduğum için bana ulaşıyorlar, ben de ilgili arkadaşlara yönlendiriyorum. Öğrenciler, sınav ve derslerini aksatmadan her gün buraya gelip hayvanların bakımlarını yapıyorlar” diye konuştu. Tekvar, Dünya Kediler Günü’nde hayvanseverlere şu mesajı verdi: “Gerek zekâsı, gerek doğası, gerekse doğuştan gelen güzelliği nedeniyle kedileri çok seviyoruz. Ve insanları kedileri ve diğer hayvanları sevmeye ve sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

 

Merhamet duygusu küçük yaşta verilmeli

Kediversite’nin, kedileri sevmeye ve sahip çıkmaya teşvik eden uzun soluklu bir proje olduğunu söyleyen Hayvan Hakları Kulübü Başkanı Atiye Nur Ataç, bu projeyi şöyle anlattı: “Yaralı ve engelli kedilerin hayatlarını sürdürmeleri için kurulmuş bir yuva. Öğrencilerimizin ilgisi yüksek, bu 3 yılda bir sürü sahiplendirme yaptık fakat maalesef hayvan sevgisi yeterli değil, geri dönüşlerin zor alındığı bir sorumlululuk. O yüzden çocuklara merhamet ve samimiyet duygusu küçük yaşta verilmeli.”

 

 

Kedilere sahip çıkalım

Para yardımı kabul etmediklerini söyleyen Hayvan Hakları Kulübü Başkan Yardımcısı Ali Duyar ise şunları söyledi: “Çoğu engelli veya kaza geçirmiş olan kedilerimizi tedavi ettirerek iyileşmelerini sağlıyoruz. Önceliğimiz hasta ve yavru kediler. Sahiplendirdiğimiz kedilerde sokağa bırakma oranı en çok üniversite öğrencilerinde olduğu için, eğitime başlamadan insanların, ahlak ve vicdan dersi almaları gerektiğini söylüyoruz.

Çünkü bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir. Bu da çocukken verildiği için hedeflerimiz arasında çocuklara hayvan sevgisi aşılamak da var. Bundan dolayı kediversitemize sürekli ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerinin ziyaretleri gerçekleşmektedir.”

Haber/Kübra Örnek

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*