Balık ailesi kıyıya çok yakın yaşıyordu. Ailenin yavru balıkları da bu kıyıda gün boyu oyun oynuyorlardı. En sevdikleri oyunlar kıyıdaki çocukların ayaklarının dibinde korkusuzca dolaşmaktı. Hiç yakalayamadıkları bu balık yavrularının peşinde çırpınmak, çocuklar içinde çok eğlenceli idi. Plastikler, balıkları çocuklardan çok daha fazla korkutuyordu. Geçen gün arkadaşları mor balık bir çok kez plastik poşetler hakkında anlatılan korkulu hikayeleri ve sonucunda olanları duyduğu halde plastik poşetin içindeki yiyeceğin cazibesine kapılmış ve bir şekilde poşetin içine girmeyi başarmıştı. Kişi bile bile lades olur mu? Olmuştu işte mor balık. Yiyeceği bir güzel yemiş, sıra dışarı çıkmaya gelmişti. Ama bir türlü poşetten kurtulup çıkamıyordu. Hem çok fazla debelenmekten hem de korkudan beti benzi atmıştı. Çaresizlik içinde öylece beklemeye başladı. Kıyıdaki çocuklardan birinin poşeti eline alması ile çocukla burun buruna geldi. Çocuk arkadaşlarına seslendi. Mor balık boynunu bükmüş, başına geleceklere razı, bin pişmandı. Çocuklar mor balığın sıkışmasına üzülmüşlerdi ama onu yakından incelemek ilginç olmuştu.
Mor balığı biraz gözlemleyip suya bıraktılar.
Plastik denilince akıllarına sadece pet şişeler veya poşetler gelen çocuklar o gün yaşadıkları bölgede ki poşet ve şişeleri toplayıp çöpe attı. Çok küçük mikroplastikler vardı bir de. Bunları yiyecek sanıp yiyen balıklar en az poşetin içinde sıkışıp kalmak kadar zor duruma düşebiliyorlardı. İnsan gözüyle görülemediği için onları toplayamadılar belki ama daha az miktarda kozmetik ve kişisel bakım ürünü kullanarak çevreye daha az mikroplastik yayılmasını sağlayabilirlerdi. İyi ama çocuklar bu bilgiyi kimden ve nasıl öğrenecek?
Okuduğunuz hikayenin devamında sizce neler oldu?
Balık origamisini katlayın, boyayın. Hikayenin katladığınız balık origamileri ile tasarımını yapın. Mikroplastikler ile ilgili araştırma yaparak hikayedeki çocuklara nasıl bilgi vereceğiniz ile ilgili çözüm yolları geliştirin.
Hazırlayan: Mihriban Sezer
İlk yorum yapan olun