SON YARIŞ

Bir varmış, bir yokmuş.
Anlatacak şey çokmuş.
Ancak biz kısa keselim.
Konuya girelim.
Tavşan ve kaplumbağa masallarını bilirsiniz. Tavşan hızlı koştuğu için kendine çok güvenir ve hep kaplumbağa ile koşu yarışı yapmak istermiş.
İşte bizim tavşan bir gün yine geçmiş kaplumbağanın karşısına, başlamış kendini övmeye:
“Sen asla benim gibi olamazsın. Hızlıyım, çalışkanım. Zıplayabiliyorum, koşabiliyorum, keskin dişlerim var. Haydi, kaplumbağacık var mısın yine yarışa?”
Kaplumbağa tavşanın kendini beğenmiş, kibirli konuşmalarına aldırmamış. Ağır başlı ve saygılı olmak kaplumbağaya her zaman
kazandırırmış. Sadece ona şöyle cevap vermiş:
“Tavşan kardeş, doğrusunu istersen ne seninle, ne bir başkasıyla yarışmak istemiyorum. Hepimizin farklı özellikleri ve kabiliyetleri var. Koşu yarışı yapmamız hiç adil olmaz.”
Ancak tavşan yine söz dinlememiş.
Başlamışlar yarışa. Tavşan zıplaya zıplaya hızla uzaklaşmış.
Kaplumbağa ise ağır ve emin adımlarla çok geride kalmış. Ancak tavşanı kötü bir sürpriz bekliyormuş.
Tavşan o gün ormanda dolaşan avcıların tuzağına yakalanmış. Bir anda kendini bir ağın içinde bulmuş.
O anda yine zekâsına ve dişlerinin keskinliğine güvenip “Hım, ben bu ağı kemirerek tuzaktan kurtulabilirim” diye düşünmüş. Fakat ağ öyle kemirilecek gibi değilmiş. Çok kalın ve sağlammış. Ne kadar kemirse de bir faydası olmuyormuş.
Bu arada kaplumbağa yavaş yavaş tavşana yaklaşmış. Tavşanın düştüğü durumu görünce çok üzülmüş. Tavşanla birlikte ağı
kemirmeye başlamış. İkisi birlikte hareket edince, ağın ipleri yavaş yavaş kopmuş. Tavşan da avcılar gelmeden kurtulmuş. Tuzaktan kurtulan tavşan, kaplumbağa ile yarışa son vermiş. Kaplumbağaya şöyle demiş:
“Kaplumbağa kardeş, doğrusu ben hep kendimi senden üstün gördüm, seni aşağıladım, bazen de dalga geçtim. Ama sen benim bu
kötü davranışlarıma rağmen bana iyilik yaptın. Sen haklıydın, yarışmamıza gerek yok. Bu tuzak bana ders oldu. Bundan sonra kimseyi küçümsemeyeceğim.”
Kaplumbağa ile tavşan çok iyi dost olmuşlar. Ormanda ne zaman yardıma ihtiyacı olan bir hayvan olsa hemen yardımına koşmuşlar.
Onların yardımseverliği ve arkadaşlığı herkese örnek olmuş.

Mehtap Y. Yükselten

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*