İYİ BİR ARKADAŞ MISIN?

Merhaba arkadaşlar,
Eğer fazla arkadaşınız yoksa ya da arkadaşlarınızla genelde kavga ettiğiniz için güzel oyunlar oynayamıyorsanız, bir düşünün bakalım. Acaba siz nasıl bir arkadaşsınız?
Öncelikle, arkadaşlarımızın haklarına saygı duymalıyız. Onların üzüleceği bir şey yapmamalıyız. Bencil davranmamalıyız. Bir iki kişi bir araya gelerek onu dışlamamalıyız.  Yardıma ihtiyacı olduğu zaman, yardımcı olmalıyız. Topluca oynadığımız oyunlarda hep kendi istediğimizi değil de oylama yaparak, çoğunluğun istediği fikri kabul etmeliyiz. Eğer biz arkadaşlarımıza karşı davranışlarımızı düzeltirsek, arkadaşlarımıza da güzel örnek oluruz ve onlar da bize benzemeye çalışır.

Mesela geçenlerde bir arkadaşımın yalan söylediğini anladım. Ama ona “Neden yalan söylüyorsun?” diyemedim. Yalan söylediğinden de emindim. Sonra onunla konuşmaya karar verdim. “Biliyor musun arkadaşım, ben hiç yalan söylemedim. Yalandan nefret ederim.” dedim. Arkadaşım da “Ne olacak ki, zararsızsa bazen söylenebilir” dedi.
“Hayır, bunun zararsızı olmaz. Biz her zaman doğru söylemeliyiz. Ne olursa olsun, küçük ya da zararsız fark etmez. Söylediğin şey gerçek olmadığına göre, Allah bunu biliyor. Her şey Allah tarafından kayıtlı ve biliniyor olduğuna göre, sen Allah’ın var etmediği bir olayı varmış gibi anlatırsan, O’na çok büyük saygısızlık olur. Zararsız dediğin küçük yalanın ne kadar büyük bir sonucu olduğunu şimdi anladın mı?” dedim.
Arkadaşım başını öne eğdi. Bana yalan söylediğini kabul etti. Ama çok pişmandı. “Bunları bilmiyordum” dedi. Bir daha hiç yalan söylemeyeceğine söz verdi. Arkadaşlar, bir arkadaşımızı kötü bir davranışından vazgeçirmek de ona bir yardımdır. Hem de en güzel, en büyük yardımlardandır.
Arkadaş kazanmak ve arkadaşlarımızla güzel geçinmek için, önce kendimiz iyi bir arkadaş olmayı deneyelim mi?

LEMANUR YÜKSELTEN 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*