Renk değiştiren çiçek deneyi

renk değiştiren çiçek

Merhaba Sevgili Can kardeşlerim nasılsınız? Bu ay bir değişiklik olsun, fen ve bilim deneyi yapalım istedim. Renk değiştiren çiçekler yapacağız! Bakalım bu eğlenceli ve renkli deneyi siz de benim kadar beğenecek misiniz 🙂

Malzemeler

  • Beyaz gül ve beyaz kasımpatılar
  • Dört adet cam şişe
  • Renkli sıvı gıda boyaları
  •  Maket bıçağı
  •  Su
  • Çöp şiş

renk değiştiren çiçek

1) Dört adet cam meyve suyu şişesini güzelce yıkayalım ve üzerindeki etiketleri sıcak sabunlu suda bekleterek çıkartalım.

renk değiştiren çiçek

2) Şişelerin içlerine temiz su dolduralım. Sıvı gıda boyalarımız ile renklendirip bir çöp şiş yardımıyla homojen hale gelene kadar karıştıralım.

renk değiştiren çiçek

3) Çiçekçiden aldığımız beyaz çiçekleri masamıza alalım. Ben beyaz kasımpatı ve beyaz gül aldım. Siz beyaz karanfil, beyaz papatya, beyaz lilyum da alabilirsiniz. Özellikle lilyum çok çabuk renkleniyor daha önce denemiştim fakat bu sefer çiçekçide bulamadım.

renk değiştiren çiçek

4) Çiçeklerin boyunu şişeye göre ayarlayıp keselim. Bir büyüğümüzün yardımıyla görseldeki gibi saplarını birkaç cm. ortadan ikiye keselim. Bu yöntem bitkinizin renkli suyu daha çabuk emmesini sağlayacak.

renk değiştiren çiçek

5) Şimdi de çiçeklerimizi renkli su dolu şişelerimize yerleştirelim. Oda ısısında, direk güneş görmeyen ama ışık alan bir yerde birkaç gün bekletelim. Ne kadar uzun bekletirseniz günden güne daha da renklendiğine şahit olacaksınız.

renk değiştiren çiçek

6) Bu benim dört günlük deney sonucum. Taç yapraklardaki renklenmeleri görüyor musunuz? Renk değiştiren çiçeklerimiz hazır!

renk değiştiren çiçek

7) Peki bu nasıl oldu? Bitkiler sapları yardımıyla suyu bir pipet gibi emerek yukarı çekerler. Burada renkli olan su çiçek sapından dokulara, yapraklara ve taç yapraklara taşınarak çiçeğin renklenmesini sağlamıştır. Çiçek sapından alınan su bitki içinde dolanarak taç yapraklara varmıştır. Eğer suyumuz renklendirilmiş olmasaydı bitki kendi renginde kalmaya devam edecekti.

renk değiştiren çiçek

8) Kasımpatıların son görüntüsünde taç yapraklar incecik çizgiler halinde renkli suyu emmişken, beyaz gül genel olarak tüm yapraklarda yeşil rengi emdi. Bu bitkinin cinsine ve su ihtiyacına göre değişken bir durumdur.Siz de bu eğlenceli deneyi mutlaka yapmalısınız. Bir dahaki aya kadar mutlu, sağlıklı ve merakta kalın dostlarım…

Arkadaşlar siz de yaptığınız faaliyetlerin fotoğraflarını çekip bize gönderin, yayınlayalım.

E-Mail: cankardeseditor@gmail.com

Renk değiştiren çiçek gibi başka ilginç etkinlikler için tıklayın!

Dergimize abone olmak için tıklayın!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*