Sarmaşık

sarmaşık

Bitkiler bulundukları her yeri güzelleştirirler. Buna bariz bir örnek olarak büyük şehirlerde rastladığımız çok çirkin beton binalara bile göz alıcı bir güzellik veren yemyeşil sarmaşıklar verilebilir. Bu etkileyici bitkiyi biraz daha yakından tanımaya ne dersin?

Sarmaşıkgiller (Araliaceae) geniş bir bitki familyası. Bu familyadaki sarmaşıkların kimisi zehirli, kimisi ise şifa deposu. Biz bugün Latincede Hedera olarak bilinen sarmaşığı inceleyeceğiz.

Bu sarmaşık türünün Türkiye’de bilinen iki örneği var: Duvar sarmaşığı (Hedera helix) ve Kafkas sarmaşığı (Hedera colchika). Şimdiye kıyasla eski zamanlarda çok daha nadir rastlanılan bu bitkiye öylesine önem atfediliyordu ki; Büyük İskender, Hindistan zaferi sonrası başına sarmaşıktan bir taç yaptırarak dönmüştü. Yani tıpkı önceki aylarda işlediğimiz bitkilerde olduğu gibi sarmaşık da kültürel ve tarihsel sembolik özelliklere sahip. Büyük İskender için özgürlük anlamına gelen bu bitki aynı zamanda sevgi, bağlılık ve muhabbetle de ilişkilendirilir. Etrafınıza dikkatli bakın, belki de o beton binanın üzerinde yeşeren sarmaşık size bir şeyleri hatırlatmak ve anlatmak için oradadır.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*