Kanatsız Kuş: KİVİ

Arkadaşım Zeynep’le sohbet ediyorduk. Bana izlediği bir çizgi filmden bahsetti. Anlatırken gözleri dolmuştu. Belli ki çok etkilenmiş.
Ben de hemen izlemek istedim. Çizgi film bir kivi kuşunu anlatıyordu. Kivi kuşlarının kanatları yokmuş, ben de o gün öğrendim. Çok ilgimi çekmişti nasıl olur da bir kuşun kanadı olmaz diye hayret etmiştim. Kanatsız kuş mu? Şaşırdınız değil mi? Sıkı durun, sizinle öğrendiğim bilgileri paylaşacağım. Şöyle anlatayım;

UÇAMAYAN KUŞ

Kivi bir kuş türüdür. Uçamayan bir kuştur. Yeni Zelanda’da yaşayan ve bu ülkenin simgelerinden olan kivilerin bugün soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Beş tane kivi türü olduğu bilim insanları tarafından tespit edilmiş. Bir tavuktan daha büyük olmayan kiviler yuvarlak, tombul bir yapıya sahip olup kısa boyunlu küçük kafalıdır. Ama gagaları oldukça uzun, ince ve hafifçe kıvrık bir yapıya sahiptir. Vücutlarının tersine kalın ve güçlü bacakları vardır.

İNCE UZUN TÜYLER

İnce uzun tüyleri, kuyruklarını gizleyerek üzerlerinde bir örtü oluşturur. Genellikle gece ortaya çıkar, gündüzleri kovuklarda, karanlık köşelerde gizlenirler. Nemli toprakları ve yosunları gagaları ile didikleyerek içerideki kurt ve böceklerle beslenir. Uzun gagasını toprağın içine sokarak, aslında toprağı koklarlar. Bunun sebebi temel besin kaynaklarından olan yer solucanlarını bulmaktır.

SEVİMLİ KİVİLER

Bakmayın öyle küçük göründüğüne, oldukça oburdurlar; bir günde yaklaşık 700 gram böcek tüketirler. Geceleri oldukça çevik ve hareketli olan Kiviler gündüzleri aynı hareketi gösteremez biraz sersem gibi olurlar. Rahatsız edildiklerinde kafasını tüylerinin altından dışarı çıkarıp hiç kımıldamadan, gagalarını açıp başını sağa sola sallayarak karşısındakini ürkütmeye çalışırlar. Geceleri etkin olmalarına rağmen görme yetenekleri de oldukça zayıftır; diğer bir deyişle fazla uzağı göremezler.
Sizce de çok sevimli bir hayvan değil mi?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*