Akran zorbalığına hayır! (2024/01)

akran zorbalığı

Sevgili arkadaşlar;

Hani bir atasözü vardır; “Kır atın yanında duran ya huyundan ya da suyundan etkilenir” diye.

Kişi kiminle arkadaşlık ederse ister istemez etkilenir ve davranış kalıpları birebir ona benzemeye başlar.

Bazan o arkadaşa benzemek için her türlü tavizi vermeye başlar ve işte bu noktadan sonra “akran zorbalığı” başlamış olur.

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden biri olan “akran zorbalığı”na geçmeden önce “akran”ın tanımını yapalım: akran kelimesi yaşıt demektir. 2020 yılında doğmuş olan iki kişi için “akran” sözcüğünün kullanılması doğru bir örnektir.

İki arkadaş arasında veya arkadaş grubu arasında “akran zorbalığı”na maruz kalmak mümkündür. Kimi zaman sözlü veya fiziksel saldırıda bulunması olarak tanımlanan akran zorbalığı, genelde aynı yaş grubundaki çocukların toplu olarak ilk defa bir arada bulunduğu okul ortamında gerçekleşir.

Akran baskısına neden olan olay veya olaylara baktığımızda bir arkadaşımızın istekli veya isteksiz olarak ikna edildiğinde, benzen değer ve hedefleri kabul ettiklerinde, benzer yaşantıları paylaştıklarında ortaya çıkar.

Kimi zaman bu zorbalık, fiziksel, duygusal ya da sosyal biçimde zarar veren, tekrar edilen saldırgan biçimi olarak da tanımlanabilir. Okulda, sınıfta, mahallede sıkça karşılaşılan bir durumdur. Mesela, size lakap takılmış olabilirler, tehdit edilmiş olabilirsiniz, bıkkınlık verecek derecede psikolojik baskı yapmış olabilirler. İtme, vurma ve benzeri durumlarda kaba/güç kullanmış olabilirler.

Hatta, kimi zaman fikir ayrılığından doğan bu çatışma, iletişim bozukluğuna da sebebiyet verebilir.

Akran zorbalığını önlemek mümkün mü?

Elbette. Öncelikle şu üç nokta çok mühim;

  • Farkındalık oluşturmak,
  • Empati geliştirmek,
  • Güvende hissedebilmek.

Zira akran ilişkileri çok önemlidir. Kişilik yapısının şekillenmesinde, güven ve destek duygusu, sosyal ve duygusal gelişimin sağlanmasında akran ilişkileri oldukça önem arzeder.

akran zorbalığı

Anne ve babamıza burada çok önemli görevler düşüyor. Bir çocuk olarak diyorum ki;

Anneciğim, Babacığım:

  • Her türlü olumsuz davranışlarda bana destek verin. Cesaret verin. Gücünüzü desteğinizi her zaman hissedeyim.
  • Akran zorbalığı gibi olumsuz durumla karşılaştığımda, öğretmenime danışın, arkadaşlarımla birlikte hareket etmemi öğütleyin. Zorbalık davranışı sonlana kadar beni takip edin ve bu davranışı sergileyen arkadaşımın da çocuk olduğunu asla unutmayın.

Sözün özü:

Arkadaş seçimine çok dikkat edelim.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*