Dişlerimiz (2023/09)

dişlerimiz

Alt ve üst çenemizde toplam otuz iki adet diş bulunmaktadır. Dişlerimiz ağzımızın değirmen taşlarıdır. Lokmalarımızı dişlerimizle çiğner, sert yiyecekleri dişimizle parçalarız.

Dişlerimiz sert bir yapıya sahip olmakla birlikte hassas bir özelliği vardır. Bakım ve temizliği yapılmadığı takdirde dişlerimizi kısa zamanda kaybedebiliriz. Nitekim birçok insan genç yaşta dişlerini kaybedebiliyor.

Dişler çok soğuk ve sıcak yiyeceklere karşı korunmalıdır. Aynı anda ikisini birden kullandığımızda diş mineleri çatlar. Bu da dişlerin çürümesine sebep olabilir.

Aslında günlük yemeklerimizin sonunda hemen dişleri fırçalamak diş sağlığı açısından son derece önemlidir.

Dişlerimize ileride zarar verebilecek sert ve kabuklu yiyecekleri dişimizle parçalamaktan ve kırmaktan kaçınmalıyız. Dişlerimizde meydana gelen çürümelerde tedavi geciktirilmemelidir. Çürük dişler dolgu yaptırılmalıdır. Dolguları zamanla yıpranmış olanlar tekrar değiştirilmelidir.

Diş sağlığı daha küçük yaşlarda önem kazandığı için özellikle çocukların beslenmesinde ve yeterli gıdaları almasında titizlik gösterilmemelidir. Diş ve diş etlerinin sağlığı konusunda doktorlara gidip gerekli tedbirleri zamanında almaya dikkat edilmelidir.

Unutulmamalıdır ki takma dişler hiçbir zaman ana dişlerin yerini tutamaz. Günde üç defa yemeklerde kullandığımız dişlerimize bir ömür boyu ihtiyacımız olduğunu hatırlatmaya gerek var mı? Sevgili peygamberimiz “Ümmetime zor gelmeyeceğimi bilseydim her abdestten önce dişlerini misvaklamaklarını tavsiye ederdim” buyurmuştur

Netice itibariyle madem ki dişlerimize her zaman ihtiyaç duyacağız öyleyse kokusuz bir ağız tertemiz bir diş istiyorsak diş temizliğine ve bakımına devam etmeliyiz.

dişlerimiz

Yazan: Mehmet Erbaş

Dergimize abone olmak için tıklayın!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*