el-Mucip (2023/08)

abd abes mucip

el-Mucip: Duaları kabul eden.

Dua kulluk makamlarının en önemlisidir.

Duadan maksat bildirmek değil, kulluk göstermek; tevazu ve alçak gönüllülük arz ederek müracaatta bulunmaktır. İstenenin açıkça ifade edilmesi, duanın zaruretlerinden değildir. Zaman olur ki edep ve yerini bilen huzur ehli için hâl, sözden daha edepli olur.

“Ey Rabbim huzurundayım, hâlim sana malum.” demek, söyleyenin makamına, kalbinin doğruluk ve ihlas derecesine göre, en belağatlı dualardan olur.

** *
“Bana dua ediniz ki size icabet edeyim.” (Gâfir, 60), “Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua ediniz.” (Arâf, 55), “Yoksa sıkıntıya düşen kimseye, kendisine dua ettiği zaman icabet eden mi?” (Neml, 62) ayetleri el-Mucip ismine verilebilecek örneklerden birkaçı.

Bunların sonuncusu gösteriyor ki Allah, dua edip istemeyenlere gazab eder.

Müslüman daima Allah’a muhtaç olduğunun bilincinde olmalı ve yalnız O’na güvenip dayanmalıdır. O’nun duaları işittiğini, başına gelen bela ve musibetleri bildiğini, sıkıntı ve zorluklardan haberdar olduğunu unutmamalı ve ümitsizliğe kapılmamalıdır. Dua yaptığı ve talepte bulunduğu istekler, kendisini Allah’a yaklaştıracak istekler olmalıdır.

Yazan: Ravza Demir

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı mucip

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*