Müslüman İlim Öncüleri eseriyle bir karanlık aydınlandı

müslüman ilim öncüleri

İlimin geldiği şu noktaya bakın! Yapay zekadan, robotlara, hayalet uçaklara kadar göz kamaştıran bir çok keşif ve buluş yapılmış. Acaba ilmin bu günkü hale gelmesinde biz Müslümanların bir rolü var mı? Yoksa Avrupa bir deha mı?

Kendi geçmişimize baktığımızda ilimde büyük bir yol almışız.

Avrupalılar bile bir çok ilmin temelini aslında bizim attığımızı söylemekten çekinmiyor. Hatta ilmin temellerini atmakla kalmayıp Batıya öğretmenlik yapmış, asırlara damgasını vurmuş ilim adamlarımız bile var. Tam da koltuklarımızı kabartacak, iftihar edeceğimiz bir tablo ile karşı karşıyayız. Onları tanımak, onlardan kuvvet ve hız almak hepimizin canının çok istediği bir husus olmalı değil mi?

Can Kardeş derginiz “Müslüman İlim Öncüleri” adında bir kitap neşrederek unutulan bu ilim mirasımızı, gizli kalan gerçekleri gün yüzüne çıkararak aydınlığa kavuşturdu.

Can Kardeş Yazarlarından rahmetli Şaban Döğen hocamızın kaleminden çıkan bu eser, önce dergimizde fasikül halinde basıldı. Haftalık fasiküller yıl sonunda devasa bir kitaba dönüştü ve Müslüman İlim Öncüleri adı altında okurların nazarına sunuldu.

müslüman ilim öncüleri

Kaç kuşak okurlarımız bu eserden istifade etti ve diğer çocuk dergileri de bu eserden oldukça faydalandı.

Bu eser Avrupalıların 17. Ve 18. Yüzyıllarda “biz bulduk” dedikleri birçok keşif ve buluşun aslında İslam alimlerinin 7. Ve 8. Yüzyıllarda keşfettiklerinin birer kopyasından ibaretti.

Pasteur’dan 400 sene önce mikroptan söz eden Akşemsettin, Dünya’nın en meşhur 20 astronomundan birisi Battânî, Dünya’nın döndüğünü 900 sene önce ortaya atan dahi bilgin Beyrûnî, Kimya’nın babası Câbir Bin Hayyan ve daha nice bilim insanı ve buluşları hep bu kitapta işlenmişti.

Rahmetli Şaban Döğen’in kaleminden çıkan bu eser bu gün bile hala yeni kuşaklara ulaşarak, gerçek İslam Aleminin İlimle donatıldığını ve Avrupa’yı etkilediğini gözler önüne seriyor.

Allah hepsinden razı olsun.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*