Türkiye Hayvanları Koruma Derneği
Bu ay sevdiğimiz can dostlarımız hayvanlardan bahsedeceğiz. Biliyorsunuz 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanıyor. Küresel olarak hayvanlara yapılan kötü muamelelerin önüne geçmek, onları koruyup kollamak için bu gibi özel günlerde farkın- dalık oluşturuluyor. Ama biliyorum ki sizler merhametinizi bu masum canlılardan eksik etmiyor, ihtiyaç duyduklarında onlara yardım ediyorsunuz. Bu yüzden hepinizi tebrik ediyorum. Şimdi Hayvanları Koruma Günü’nden ve Türkiye Hayvanları Koruma Derneği (THKD)’nden bahsedeceğiz. Haydi okuyalım.
NASIL KURULDU?
Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular. Ülkemizde Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçla dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular. 1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.
RONA: HAYVAN SEVGİSİ BİR EĞLENCE ARACI OLMAMALI
Türkiye Hayvanları Koruma Derneği, bu konuda farkındalık oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Birgül Rona, hayvan dostlarımızı korumaya ve sahip çıkmaya davet ediyor: “Hayvan sevgisi ve hayvanları koruma duygusu bir eğlence, bir özenti, bir heves değil vicdani bir sorgulamanın doğru yanıtıdır. Hayvanları koruma duygusu; aklın merhameti, sevgiyi ve şefkati seçtiğinin, insancıl davranışların hazmedildiğinin bir delilidir.
DİNİMİZ ASIRLAR ÖNCE HAYVANLARA KARŞI ŞEFKATLİYDİ
İslam dini, insanların hayvanlara nasıl davranması gerektiğini ve hayvanların haklarını Paris Bildirgesi’nden yüzlerce yıl önce buyurmuştu. Peygamberimiz Hz. Muhammed : “Bir kişi haklı neden olmadan bir serçeyi veya daha küçüğünü bile öldürürse Allah’a hesap verecektir” demiştir.
Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 10.Maddesi de aynen öyledir: “Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı bir suçtur.”
HAYVANLARI DÖVÜŞTÜRMEYİN
Peygamberimiz hayvanların birbirleri ile dövüştürülmelerini, hayvanlara nişan alarak atış talimleri yapılmasını, hayvanları aç ve susuz bırakmayı da yasaklamıştı.
Unutmayalım ki; en küçüğümüzden en büyüğümüze kadar her hayvan, Allah’ın eseri olarak değerli ve O’nun tarafından bizlere emanet edilmiştir.
Dergimize abone olmak için tıklayın!
İlk yorum yapan olun