Ormanları sevgi ve bilinç korur

yenice ormanlarında macera

Son zamanlarda artan orman yangını haberleri hepimizi bir hayli üzdü. Yardımlar yapılıyor, tedbirler alınıyor ama aynı durumları tekrar yaşamamak için hep birlikte harekete geçmemiz gerekiyor. Ormanları, sevgi ve bilincimizle koruyabiliriz. Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Orman ve Av Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Burhan Aydoğan ile, çevre bilincini uyandırmak adına bir röportaj gerçekleştirdik. Haydi hep birlikte okuyalım…

Orman, çevre ve doğa sevgisini küçük yaşlarda kazandırmak için neler yapılabilir?

Dünya Eğitim Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, 12 yaşına kadar doğa ve açık hava aktivitelerine düzenli katılmayan çocuklar, büyüdüklerinde doğayı ve çevreyi önemsemiyorlar. İşte tam da bu nedenle çevre bilinci uyandırmak için çevre eğitimi ve doğayla temas şart! Çocuklara; çevresel problemleri ve bu problemlere yönelik üretilebilecek çözümleri keşfetmeye yönelten, ormanları korumak ve doğa sevgisini aşılamak adına tasarlanmış süreçlerle eğitim verilmelidir. Herkese bu konuda çok büyük sorumluluklar düşüyor. Özellikle de okullara ve ailelere.

Bu nedenle doğa yürüyüşleri yapmak, olabildiğince doğada, park ve bahçelerde açık hava aktiviteleri yapmak, izci kamplarına katılmak, doğa sporları yapmak, çocukların hem gelişimleri hem de doğayı tanımaları açısından faydalı olacaktır.

ormancılar derneği

Türkiye Ormancılar Derneği’nin amacı nedir? Ormanların sağlığı için yürüttüğünüz projeler var mı?

Yukarıda anlattığımız konularda çalışmalar yapan dernekler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de ormancılık sorunlarının bilimsel ilkelere göre çözümünü amaçlayan Türkiye Ormancılar Derneği’dir. Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), 26 Aralık 1924 tarihinde, Orman Yüksek Mühendisi ve Eczacı Abdulkadir SORKUN, Orman Yüksek Mühendisi Dr. Tevfik Ali Çınar ve Orman Yüksek Mühendisi Asaf Irmak tarafından “Orman Mekteb-i Alisi Mezunları Ce- miyeti” adıyla İstanbul’da kurulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en eski sivil toplum örgütlerinden biridir. Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB)’nin kurulmasında öncülük etmiş köklü kurumlardandır. Bakanlar Kurulu Kararı ile 1951 tarihinde kamu yararına çalışan dernek statüsünü almıştır.

Derneğimiz, İstanbul ve Antalya’daki iki şubesi, 21 farklı bölgedeki temsilcilikleri ve Orman Fakültesi temsilcilikleri ile bütün Türkiye’de hizmet sunmaktadır. Dernek, sahip olduğu ISO9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesi ile önemli ulusal ve uluslararası iş birliği ve projelere imza atmaktadır.

Türkiye Ormancılar Derneği, 1924 yılından bu yana yaptıkları ile ülkemizde orman, çevre ve doğa sevgisinin yayılmasını, kökleşmesini, kamuoyunun bilinçlendirilmesini, ormancılık bilim ve tekniğinin ilerlemesini sağlamayı, ormancılık sorunlarının yurt, ulus gereksinimleri ve kamu yararı gözetilerek bilimsel ilkelere göre çözümünü amaçlamaktadır.

ormancılar derneği

Dernek olarak, yangınlar sonrası meydana gelen tahribatı ortadan kaldırmak için neler yapıyorsunuz? Fidan dikmeyi nasıl bilinçlendirebiliriz?

Türkiye’de ormanların yönetimi Orman Genel Müdürlüğü’ndedir. Ancak Dernek yönetimi ve üyeler yazılı ve görsel basın ile sosyal medya üzerinden özellikle televizyon kanallarından gelen çağrılar üzerine toplumu bilinçlendirme görevini yerine getirmiştir. Çocuklar birer topraklı saksı edinerek, Derneğimizden de yardım alarak kendi fidanlarını yetiştirebilirler. Böylece çok önemli bir süreci tohumdan fidan elde etmeyi öğrenebilirler. Daha sonra da bu fidana bir süre bakarlar ve yeterince büyütmüş olduklarında fidanlarını ev ya da okullarının bahçesine dikebilirler. Doğayı tanıyan, seven ve çevreyi önemseyen çocuklar yetiştirmek çok önemli. Böylelikle çevre bilincine sahip gençlerin, liderlerin, profesyonellerin ve siyasetçilerin olduğu ve herkesin doğayla uyum içinde yaşamaya gayret ettiği bir dünyada yaşayabiliriz.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*