Öğrenmenin yolu (Keman origamisi)

Gıy, gıy… gıyyyyy… gıy, gıy gıy daaa, gıy gıy… Çocuk hayranlıkla sesin geldiği yöne doğru yöneldi. Kulağına çok hoş gelen bu ses hangi enstrümandan çıkıyordu acaba? Tahta, telleri ve uzun bir çubuğu olan bu enstrümanı tanımak hoşuna giderdi. Tavandan sarktığı ipinden çocuğa doğru sallanan örümcek “keman o” dedi. Vızzz, vızzzz diye uçan sinek, örümceği hem görmekten hem de verdiği cevaptan hoşlanmamıştı. “İyi baksana bu kemandan daha büyük.” Örümcek ve sineğin verdiği bilgiler tereddütte bırakıyordu. Enstrümanın tellerinden çıkan titreşimler beyninde yepyeni ilhamlara yol açıyordu. Aynı zamanda merakını artırıyordu.

Zaten yeni şeyler öğrenmenin temeli bu değil miydi? Merak etmek… Ama sinek ve örümcek yerine merakını giderecek doğru bilgi almasın sağlayacak yerler olmalıydı. Ablasının kocaman kitaplığında enstrümanları anlatan bir kitap olabilirdi belki. Kitapları araştırmak için ablasından yardım almaya karar verdi. Ablası onun araştırma yapmasından memnun olmuştu. O da bu enstrümanla ilgili olan kişilerden de doğru bilgi alabileceklerini hatırlattı.

İyi de nasıl ulaşacaktı bu kişilere? Hiçbirini tanımıyordu. Onlara e-posta atıp görüşme teklif edebilirdi. Böylece en doğru bilgiye ulaşabilirdi. Ama bir an kalbi pıt, pıt, pıt diye hızlıca atmaya başladı. Hem heyecanlanmış hem de korkmuştu. Ya ona ters cevap verirlerse, ya rezil olursa. Ama böyle duygulu sesler çıkaran enstrümanı çalan kişi bilgi vermek istemese bile nazikçe reddetmeyi bilirdi. Bir an yine ateş bastı yüzünü. Çok korkuyordu. “İsteyenin bir vermeyenin iki yüzü kara” atasözünü hatırladı. Cesaretlendi. Öğrenmek için cesurda olmak gerekiyordu. Yüreği sevinçle doldu. Kibar bir şekilde enstrüman hakkında bilgi istediği epostayı yazdı.

E postaya cevap geldi. Gıy gıyyyy,gıy gıyyyy olmadı baştan gıy gıy gıy evet şimdi oldu. Merakla başlayan cesaretle büyüyen ve deneme ile sağlamlaşan öğrenme deneyimi nasıl sonuçlandı sizce?

Origamiyi katlayın. Hikayenin devamında sizce neler olacak hayal edin. Merak ettiklerinizi nasıl öğrendiğinizi düşünün.

origami keman

Keman origamisi ve daha fazlası için dergimize abone olun!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*