Çarpı Limanına Yolculuk

Isolated picture of pelican bird on log illustration

Merhaba Okurcan,

Bir aydır görüşemedik. Seni çok özledim. Biliyorum sen de beni çok özledin. Hadi hemen yola çıkalım.Bugün ÇARPI LİMANI’na gidiyoruz. Seni öncelikle Peli ile tanıştırayım. Bugün Peli de bizimle gelecek.

Evet Okurcan, o bir pelikan. Peli, amcamın balık çiftliğinde yaşıyor. Sana Peli’nin çiftliğimize nasıl geldiğini anlatayım. Peli’yi, bundan üç yıl önce göçmen kuşların göç mevsimi olan ilkbahar mevsiminde, çiftliğe yakın bir yerde bulduk. Sol kanadı kırıktı. Onu veterinere götürdük. Veteriner muayene etti ve uzun bir süre Peli’nin orada kalması gerektiğini söyledi. Kanadının nasıl kırıldığını merak ettin öyle mi? Onu bizde çok merak ettik.

Veteriner, balık avlamak için girdiği nehrin içinde misinaya veya eski bir balık ağına takılmış olabileceğini söyledi. Peli, tedavisi için götürdüğümüz veterinerde bir ay kadar kaldı.Her gün arayıp durumunu soruyor, fırsat buldukça onu ziyarete gidiyorduk. Bir ayın sonunda veteriner kanadındaki kırığın iyileştiğini, onu tekrar bulduğumuz yere bırakmamız gerektiğini söyledi. Biz de Peli’yi alıp, onu bulduğumuz yere götürdük. Onunla vedalaştık.

Nehrin kıyısından balık çiftliğine doğru yürümeye başladık. Biraz sonra bir ses duyduk. Dönüp baktığımızda Peli’nin peşimizden geldiğini gördük. Biz yürüdükçe Peli de bizi takip ediyordu. Bizden ayrılmak istemiyordu. Aslında biz de ondan ayrılmak istemiyorduk. Onu ziyarete gittiğimiz günlerde aramızda gönül köprüleri kurulmuştu. Bizi her görüşünde garip sesler çıkararak yanımıza gelirdi. Bize alışmıştı, sanırım biz de ona alışmıştık. Peli bizi takip ederek balık çiftliğine kadar geldi. Ona balık verdik. Afiyetle yedi, çiftliği gezdi.O günden sonra da bizden ayrılmadı. Aslında pelikanlar havalar soğumaya başlayınca sıcak ülkelere göç ederler.

Bak Okurcan, Peli bizi dikkatle dinliyor. Sanırım ondan bahsettiğimizi anladı. Hadi bakalım limana yanaşıyoruz. Limanda bizi hangi kural bekliyor merak ediyorum.

Dur Peli, nereye gidiyorsun? Peliii, Peliii. Peli’nin uçtuğunu hiç görmemiştim. Aaa bak Okurcan, limanda pelikanlar var. Sanırım Peli ailesini buldu. Bak şimdi hep birlikte uçuyorlar. Evet okurcan, Peli ailesinin yanında daha mutlu olacaktır. Üç yıldır bizim yanımızdaydı, onu çok seviyorduk. Peli’den ayrıldığım için çok üzüldüm ama onun doğada serbestçe avlanması, ailesinin yanında olması gerekiyor. Zaten Peli yaşadığı üzücü olaydan ötürü ailesinden kopmuştu. Şimdi kavuştular. Bundan sonra çevremdeki herkese Peli’nin başına gelenleri anlatacağım. Balık tutmak için gittikleri nehirlere, göllere, denizlere; canlılar için zararlı olabilecek maddeler atmamalarını söyleyeceğim. Bilinçsizce nehre atılmış misina parçaları veya eski bir ağ Peli’nin yıllarca ailesinden uzak kalmasına neden oldu. Sen de çevrendekilere Peli’nin hikâyesini anlat olur mu? Böylece çevremizi temiz tutmak için daha bilinçli oluruz.

Hadi bakalım Okurcan, kuralımızı okumaya gidelim.

Kural 15: Resfebede X işareti gördüğünüzde bu işareti çarpı diye okumanız yeterlidir.

Şimdi de birlikte okuyalım.

Aferin sana. Sen harika bir çocuksun.

Sıradaki resfebeleri senin okuman gerekiyor Okurcan. Evet, çok kolay.  Sen resfebeleri okurken ben de biraz gezeyim.

İşte geldim. Hiç zorlanmadan okuduğuna çok sevindim. Şimdi de ÇARPIŞTIRMAK kelimesinin resfebesini yapman gerekiyor. İpuçlarından yararlanabilirsin.

Adım 1: X yaz.

Adım 2: Ş yaz.

Adım 3: Tır resmi çiz.

Adım 4: Beyaz bir kâğıttan M harfi kes yapıştır.

Adım 5: Resfebeyi yazdığın alanı boya. Dikkat et M harfi beyaz renkte kalacak.

 

 

 

 

CEVAPLAR

ÇARPINTI ÇARPICI ÇARPITMAK ÇARPIK ÇARPIVERMEK ÇARPIŞMA

 

 

 

Yazan: Dilek Açıkgöz

Resimleyen: Ravzanur Güleçyüz

 

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*